Un studiu dezvăluie cum reducerea zahărului din alimentația europeană ar putea încetini epidemia de obezitate, diminua bolile cronice și îmbunătăți mediul înconjurător, relatează La Vanguardia.
Într-un supermarket, alegem între două iaurturi: unul îndulcit și unul natural. La prima vedere, pare o decizie minoră, aproape automată. Însă, potrivit unui studiu recent, milioane de astfel de alegeri ar putea schimba radical sănătatea unui întreg continent.
Dacă tendințele actuale continuă, până în 2050 aproximativ 191,5 milioane de adulți europeni (peste 19 ani) vor fi supraponderali, dintre care 57,8 milioane vor fi obezi. Aceste date provin dintr-o cercetare publicată în Economic Systems Research de către George Philippidis și Ana Isabel Sanjuán, cercetători ai Unității Transversale de Economie Agroalimentară din cadrul Centrului de Cercetare și Tehnologie Agroalimentară din Aragon (Spania).
Organizația Mondială a Sănătății (OMS): șase din zece europeni sunt supraponderali
Între 2006 și 2016, procentul persoanelor obeze în Uniunea Europeană a crescut cu 21%. Excesul de greutate este deja al patrulea factor de risc pentru boli netransmisibile precum afecțiunile cardiovasculare, diabetul, hipertensiunea și cancerul. Dacă nu ne schimbăm obiceiurile, indicele de masă corporală (IMC) va continua să crească, crescând și riscul acestor boli.
Trei scenarii pentru reducerea consumului de zahăr
Cercetarea propune trei scenarii pentru scăderea aportului de zahăr:
-
la 10% din aportul caloric zilnic (minimul recomandat de OMS),
-
la 7,5%,
-
sau la 5% (scenariul cel mai ambițios).
În această ultimă variantă, fiecare adult ar consuma cu peste 220 de calorii mai puțin pe zi — echivalentul unei cutii de suc și unui mic desert eliminate din alimentație. Astfel, între 8 și 15 milioane de europeni ar putea evita să ajungă supraponderali sau obezi până în 2050.
În Scandinavia, unde consumul de zahăr este ridicat, reducerea greutății corporale ar putea ajunge la 15%. În schimb, în zona mediteraneană, unde alimentația este mai echilibrată, efectul ar fi de 3%.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Beneficii și pentru mediu/ Cu cât s-ar reduce „ amprenta aliementară”
Pe lângă impactul asupra sănătății, reducerea consumului de zahăr ar avea și efecte pozitive asupra mediului, reducând așa-numita „amprentă alimentară”. Dacă până în 2050 europenii ar consuma doar 5% zahăr, s-ar putea economisi:
-
56 de metri pătrați de teren per persoană
-
20,2 kg de CO₂ emise anual.
Provocări pentru industrie
Implementarea acestei schimbări la scară largă ar necesita adaptări din partea industriei alimentare, cum ar fi introducerea de taxe pe produsele cu conținut ridicat de zahăr, ceea ce ar putea duce la scumpirea alimentelor și ar putea afecta temporar locurile de muncă din sectorul agricol.
Cu toate acestea, cercetătorii susțin că aceste efecte vor fi temporare, iar beneficiile pe termen lung vor depăși costurile.
