Un desert verde fosforescent apărut în anii 70 a devenit un aliment de bază consumat de locuitorii din Singapore în fiecare dimineață. Localnicii iau o felie din așa zisele pandan cake în formă de inel în drum spre serviciu sau cumpără una întreagă pentru aniversările prietenilor.
Această prăjitură ușoară și pufoasă își capătă culoarea și subtilul gust ierbos-vanilat de la planta tropicală pandan, despre care se crede că provine din Insulele Moluce ale Indoneziei și care este folosită în gastronomie de sute de ani. Este o plantă care crește în multe zone din Asia și se folosește pentru a aromatiza multe tipuri de preparate, fiind supranumită „vanilia asiatică”.
Însă, după cum a încercat să reconstruiască povestea un reportaj CNN, până în 1970 nimeni nu o folosea pentru a aromatiza deserturi, ci doar mâncăruri sărate. Prăjitura de tip chiffon cake cu pandan au început să apară în anii 1970, spune istoricul local de gastronomie Khir Johari. Astăzi, acest desert este omniprezent în oraș, întâlnindu-se peste tot, de la brutării de cartier la restaurante de lux. Chiffon cake este un desert internațional de tipul unui pandișpan foarte fin.
Însă, dacă desertul s-a născut cumva, ca orice preparat nou, meritul pentru a-l fi făcut să se răspândească în manieră impresionantă îi aparține unei familii din Singapore. „Eu am făcut-o populară în Singapore,” spune Anastasia Liew, care în 1979 a fondat primul magazin Bengawan Solo, un mic magazin de cartier. „Ne pare rău, nu suntem prea modești,” intervine cu un zâmbet fiul ei, Henry, director în cadrul companiei.
De la cuptorul din bucătărie, la o rețea de 40 de magazine
La început, Anastasia vindea prăjituri coapte acasă, dar a fost nevoită să deschidă un magazin pentru a îndeplini cerințele legale de vânzare către marile magazine. Astăzi, Bengawan Solo are peste 40 de magazine în orașul cu șase milioane de locuitori.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Henry spune că popularitatea brutăriei se datorează în principal promovării din gură în gură, cu un mic ajutor din partea fanilor celebri. De exemplu, în urmă cu opt ani, cântărețul Mandopop JJ Lin din Singapore a oferit o prăjitură Bengawan Solo colegilor săi jurați la un concurs muzical din China. În 2022, superstarul taiwanez Jay Chou a postat pe Instagram că a primit în dar aceste prăjituri când a concertat în Singapore.
Compania mai vinde și alte produse, precum kueh lapis (o prăjitură în straturi), ondeh ondeh (biluțe din orez lipicios umplute cu zahăr din palmier) și tarte cu ananas (patiserii umplute cu gem de fructe). Însă vedeta incontestabilă rămâne prăjitura chiffon cu pandan.
Anul trecut, brutăria a vândut aproximativ 85.000 de prăjituri chiffon cu pandan întregi, la un preț de 22 dolari singaporezi (17 dolari americani) fiecare – obținând venituri totale de aproximativ 76 milioane de dolari singaporezi (57 milioane dolari americani) din toate produsele, cu 11% mai mult față de 2023. Dar cele mai mari oportunități ar putea fi în afara granițelor.
Intenții de extindere în toată Asia
„Nu cred că mai putem crește mult în Singapore,” spune Henry. El adaugă că firma intenționează să se concentreze pe vânzarea produselor ca daruri alimentare în toată Asia, și, cu puțin noroc, și mai departe, prin dezvoltarea unor ambalaje unice. „În regiunea asiatică, cultura darurilor este foarte puternică,” explică el.
Este imposibil să pleci din aeroportul Changi din Singapore fără să treci pe lângă un magazin Bengawan Solo. Sunt cinci magazine în Changi, al patrulea cel mai aglomerat aeroport internațional din lume în 2024, câte unul în fiecare terminal de plecare.
Prăjiturile au devenit extrem de populare în locuri precum Hong Kong, unde prietenii, familia și colegii călătorilor din Singapore așteaptă adesea o prăjitură. Cererea a dus chiar la apariția unei piețe secundare pe platformele de socializare.
Henry spune că magazinele din aeroport generează acum mai mult de jumătate din vânzările totale ale Bengawan, iar produsele lor sunt cele mai populare în rândul călătorilor din Hong Kong, China continentală, Taiwan, Coreea de Sud și Japonia.
Compania a analizat extinderea în străinătate, spune el, dar s-a lovit de obstacole precum costurile ridicate de închiriere din Hong Kong. Familia dorește, de asemenea, să mențină calitatea produselor. Astăzi, ingredientele sunt în mare parte de proveniență locală, iar cele 300–400 de kilograme de frunze de pandan sunt aduse de peste graniță, din Malaezia.
Cu sau fără Bengawan Solo, apetitul global pentru pandan este în expansiune
În Hong Kong, brandul Pandan Man vinde prăjituri în două centre comerciale de lux. Prăjiturile cu pandan și preparatele infuzate cu pandan, de la tarte cu ou mochi la cronuts, au început să apară în orașe precum New York, San Francisco și Los Angeles.
Keri Matwick, lector la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore, specializată în cercetarea limbajului culinar, spune că în SUA s-a înregistrat o creștere a interesului pentru patiseria asiatică, inclusiv pentru deserturi aromate cu ingrediente precum matcha, cocos și ube — un tip de cartof dulce mov din Filipine.
Matcha, ceaiul verde japonez folosit în tot felul de deserturi, de la tiramisu la brioșe și budincă de banane, a devenit atât de popular încât unii comercianți japonezi avertizează asupra unei posibile penurii.
Acum, ar putea fi rândul pandanului să cucerească lumea. „Matcha a deschis deja drumul pentru ideea că verdele e în regulă,” spune Matwick. „Cred că pandanul începe să strălucească mai mult ca niciodată.