Copa Cogeca, organizația care reprezintă la nivel european fermierii și cooperativele agricole, și-a exprimat îngrijorarea profundă față de propunerile Comisiei Europene de reformare a bugetului Politicii Agricole Comune (PAC) și a anunțat că a solicitat oficial o întâlnire cu președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, notează publicația Agriland.
Organizația critică intenția executivului european de a realoca fondurile PAC într-un buget unic, avertizând că această măsură ar „elimina efectiv” cei doi piloni financiari ai PAC – Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).
Subiectul a fost în centrul discuțiilor la o reuniune recentă desfășurată la Bruxelles, unde peste 100 de reprezentanți ai comunității agricole europene și-au exprimat temerile. Potrivit Copa Cogeca, cele două zile de dezbateri au fost dominate de incertitudine.
„Fie că este vorba despre instabilitatea geopolitică ce afectează comerțul internațional, despre provocările economice sau despre povara tot mai mare a reglementărilor din piața internă, sectorul agricol se confruntă cu o furtună în adevăratul sens al cuvântului”, a transmis organizația. „În acest climat, perspectiva de a uni finanțarea agricolă a UE într-un singur fond adaugă un nou nivel de impredictibilitate, care aruncă o umbră lungă asupra începutului mandatului noii Comisii”.
„Cooperativele agricole au nevoie de stabilitate, predictibilitate, încredere și siguranță juridică”
Copa Cogeca avertizează că desființarea FEGA și FEADR în favoarea unui model de programare națională, diferit pentru fiecare stat membru, ar „submina fundamentul comun al politicii agricole a UE”. Organizația atrage atenția că o astfel de abordare ar fragmenta și mai mult Piața Unică și ar pune în pericol capacitatea de producție alimentară a Uniunii, securitatea alimentară și viabilitatea zonelor rurale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
„Ambiția agricolă a noii Comisii trebuie evaluată în funcție de acțiunile sale”, a declarat Massimiliano Giansanti, președintele Copa. „Prima dintre acestea, dacă vrem să fim consecvenți cu angajamentele politice asumate, trebuie să fie protejarea bugetului PAC – ajustat pentru a reflecta inflația. Coerența viziunii agricole și capacitatea de a genera un impact real pentru fermierii din teren depind de acest pas. În fața incertitudinilor de astăzi, nu există securitate fără securitate alimentară. Am solicitat oficial o întâlnire cu președinta Ursula von der Leyen, pe care sperăm să o obținem cât mai curând”.
La rândul său, Lennart Nilsson, președintele Cogeca, a subliniat importanța stabilității și a clarității juridice pentru cooperativele agricole europene: „Cooperativele agricole au nevoie de stabilitate, predictibilitate, încredere și siguranță juridică. Multiplele tranziții care se cer agriculturii europene pot fi realizate doar dacă sunt corect finanțate. Investiția în agricultură nu este doar un sprijin financiar; este o investiție strategică în sectorul de bază al Europei, care susține întreaga arhitectură de securitate a UE”.
Copa Cogeca nu exclude posibilitatea ca, în săptămânile următoare, fermierii europeni să organizeze noi proteste, în cazul în care preocupările lor nu vor fi luate în considerare.