În premieră pentru sectorul zootehnic din Moldova, doi fermieri din regiunea de nord a țării au făcut un pas important spre modernizarea fermei pe care o dețin. Constantin Roșca și Lilian Racicovschi sunt primii fermieri moldoveni care au implementat un sistem digital de gestionare a fermelor și au echipat peste 250 de ovine și caprine cu dispozitive electronice de monitorizare, conform Agrotv.md.
Noua tehnologie le oferă posibilitatea de a urmări în timp real starea de sănătate a animalelor, dar și întreaga lor genealogie. „Am primit aplicația de a le introduce în sistem. Foarte ușor le-am cipat, am scris numărul la mamă și numărul la tată, numărul la cine s-a născut, adică berbec, femelă, mascul, ca să ducem o evidență clară. E ca un buletin de identitate, doar că electronic”, a explicat Constantin Roșca.
Cu noile dispozitive, însă, fermierii pot interveni rapid în cazul apariției unor probleme de sănătate, prevenind răspândirea bolilor în turmă
Până acum, evidența animalelor se ținea în mod tradițional, pe hârtie, ceea ce făcea dificilă urmărirea traseului genealogic și a istoricului medical. Cu noile dispozitive, însă, fermierii pot interveni rapid în cazul apariției unor probleme de sănătate, prevenind răspândirea bolilor în turmă.
„După părerea mea, în viitorii 5-7 ani, toți fermierii ar trebui să facă digitalizare. Am văzut în România, am văzut în Bulgaria, în Italia astfel și mi-a plăcut. Și eu cred că o să fie foarte mult beneficiu pentru noi fermierii”, spune Lilian Racicovschi.
Această inițiativă inovatoare face parte din proiectul PNUD „Piețe reziliente și incluzive în Moldova”, finanțat de Guvernul Elveției. Scopul este de a susține tranziția spre practici agricole moderne, sustenabile și eficiente, care să contribuie la dezvoltarea durabilă a sectorului zootehnic moldovenesc.