Zeci de elevi şi cadre didactice din 11 localităţi din sudul judeţului Vâlcea s-au întrecut în Joia Mare, zi cu semnificaţie aparte pentru creştinii ortodocşi din această veche zonă viticolă, să gătească bucate de post, în cadrul festivalului-concurs “Reţeta străbunicii”, care este găzduit de Şcoala Gimnazială din comuna Prundeni, transmite Agerpres.
Evenimentul, ajuns anul acesta la a VII-a ediţie, a fost cu adevărat un festin, micii participanţi, ajutaţi de mămici sau de bunici, pregătind de la plăcinte cu varză sau mere, sarmale cu nucă şi seminţe de dovleac, mâncare de prune, fasole bătută sau iahnie şi până la pâine şi turtă pe vatră, atât ca să încânte papilele gustative ale membrilor juriului şi ale celorlalţi participanţi, cât şi pentru a cinsti memoria străbunicilor lor, de la care susţin, cu multă mândrie, că au moştenit reţetele după care au gătit.
“Ne-am întâlnim astăzi cu 11 localităţi din judeţul nostru, care au adus la standuri, la mesele pe care le-au împodobit, reţete de post specifice locului de unde provin. Este cu atât mai nimerit acest festival, care se ţine de data aceasta în Joia Mare, deoarece ştim cu toţii că, cel puţin în zona aceasta de sud, există obiceiul să fie făcute acele focuri de Joimari, urmate de pomana care se dă pentru sufletul morţilor, o pomană în străchini noi de lut, în care se pun bucate de post şi apă. De aceea ne gândim la cei plecaţi dintre noi, iar ediţia de astăzi este una pentru gustul celor care participă, dar şi pentru cei care ne-au părăsit”, a precizat, pentru AGERPRES, Amalia Boari de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, organizator, împreună cu şcoala şi autorităţile locale din Prundeni, al acestui eveniment.
Ideea acestui festival gastronomic a pornit în urmă cu mai mulţi ani de la cadrele didactice din comuna vâlceană, care şi-au dorit ca astfel să-i înveţe pe cei mici despre tradiţiile şi obiceiurile locului, dar în timp şi celelalte localităţi din vecinătate s-au alăturat iniţiativei, festivalul devenind astfel unul judeţean, iar numărul şcolilor participante de la an la an tot mai mare.
“Dorim ca anul viitor să invităm şi partea de nord a judeţului. Suntem atât de diferiţi. Mă uit şi la noi, la localităţile învecinate, şi avem atâtea elemente diferite, de la gastronomie şi până la folclor şi costumul tradiţional, care merită să fie cunoscute. Consider că noi, cadrele didactice, trebuie să le insuflăm copiilor dragostea pentru tradiţii şi obiceiuri, pentru că omul simplu de la ţară, prin creaţia lui simplă şi prin sufletul frumos pe care l-a avut întotdeauna, a realizat aceste minunăţii de care noi ne bucurăm astăzi. Noi, aici în şcoală, insistăm – eu chiar am şi un opţional cu alimentaţia sănătoasă – pe păstrarea tradiţiei culinare din zonă şi vă pot spune că au renunţat copiii la sucuri, au renunţat la cipsuri. Deci, observ o îmbunătăţire pe zi ce trece a mesajului nostru, care este să iubim tradiţia şi gastronomia noastră străveche şi să venim cu reţetele de la străbunici”, a adăugat directoarea Şcolii Gimnaziale Prundeni, Elena Toader-Stănescu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Organizatorii festivalului se gândesc astfel să şi publice aceste reţete într-o carte de bucate, pentru ca ele să nu se piardă şi să bucure şi generaţiile viitoare.
“Nu există o ierarhie în acest concurs. Cu toţii sunt premianţi, cu toţii primesc diplome, pentru că fiecare dintre ei s-a învrednicit să aducă ceea ce au mai bun în comunitate, iar aceste reţete de post le-au preluat de la bunici, de la mămici şi ni le-au adus nouă, le-au promovat în cadrul acestui festival. Spunem noi că sunt cei mai buni promotori ai valorilor de patrimoniu cultural imaterial în care se încadrează şi arta culinară locală. Toate bucatele cu care au venit sunt specifice zonelor de provenienţă şi, chiar dacă arta culinară nu rămâne înţepenită aşa doar în tradiţie şi ei i-au mai adăugat şi ingrediente noi, cum ar fi năutul sau chiar tapioca, o reţetă cumva specifică sud-americană, să ştiţi că în general sunt preparate după reţete tradiţionale româneşti – de la mâncarea de dragavei, plăcintele cu varză sau vărzările, la dulceţuri de ardei iute şi de trandafir, conserve de ciuperci, plăcinte şi până la sarmalele cu nucă şi cu seminţe de dovleac. Este o întreagă varietate de produse tradiţionale, care merită degustate, merită păstrate şi, în cele din urmă, merită promovate”, a mai spus reprezentanta CJCPCT Vâlcea.
La finalul degustării, elevii şcolilor participante au prezentat şi un program artistic, între cei care au urcat pe scenă fiind şi un grup de etnici romi din Prundeni, care şi-au dorit ca astfel să arate că şi comunitatea lor are tradiţii şi obiceiuri ce merită promovate.