Curiozitate agri-food: Nucșoara, condimentul pe care îl folosim adesea în bucătărie, poate fi toxică în doze mari

Nucșoara, condiment folosit adesea în bucătărie, poate fi toxică în cantități mari FOTO: Colaj G4Food/Dreamstime/Wirestock

Nucșoara, condimentul folosit adesea în bucătărie, este sămânța uscată a unui arbore tropical numit Myristica fragrans, originar din Indonezia. Este apreciată pentru aroma ei intensă, caldă și ușor dulceagă, fiind utilizată în preparate dulci, supe, piureuri, dar și în vin fiert sau cafea.

Ce conține nucșoara și de ce poate fi periculoasă

Principala substanță activă din nucșoară este miristicina, un compus natural care, în doze mici, contribuie la aroma specifică. Însă în cantități mari, miristicina devine un psihotrop – adică afectează sistemul nervos central. Poate provoca efecte secundare neplăcute, cum ar fi greață, vărsături, amețeli și chiar halucinații.

Consumul a mai mult de 5 grame de nucșoară (cam o linguriță plină) poate duce la simptome neplăcute precum:

  • amețeli
  • greață și vărsături
  • halucinații
  • agitație sau somnolență
  • tulburări de ritm cardiac
  • confuzie mentală

Deși intoxicațiile sunt rare, ele apar adesea în rândul adolescenților care consumă intenționat cantități mari pentru efectele halucinogene. În unele cazuri au fost raportate simptome severe ce au necesitat spitalizare, inclusiv delir și convulsii.

Doza sigură

Pentru un adult, o cantitate sigură este considerată cea folosită în mod obișnuit în bucătărie – adică sub 1 gram per porție. Pentru copii, doza ar trebui să fie și mai mică.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *