Curiozitate agri-food: Culoarea cojii nu afectează gustul sau valoarea nutritivă a oului

Culoarea cojii nu influențează calitatea oului FOTO: Colaj G4Food/Dreamstime/Alicia Dearmin

Ouăle pot avea coaja albă, maro, albastră sau chiar verzui, în funcție de rasa găinii, dar compoziția lor este aceeași. Culoarea cojii unui ou nu influențează gustul, calitatea sau valoarea nutritivă a acestuia.

De ce ouăle au culori diferite

Culoarea cojii este determinată exclusiv de rasa găinii și de pigmentul pe care aceasta îl secretă în timpul formării oului. Astfel, găinile cu pene albe și lobii urechilor albi produc ouă cu coajă albă, iar găinile cu pene roșcate sau maro și lobii urechilor roșii produc ouă cu coajă maro.

Anumite rase tradiționale sau ornamentale, cum ar fi Araucana sau Ameraucana, pot produce ouă albastre sau verzui, datorită unui pigment numit oocianină.

Gustul și valoarea nutritivă

Toate ouăle, indiferent de culoarea cojii, conțin în proporții similare: proteine de înaltă calitate, grăsimi sănătoase, vitaminele A, D, E, B12, fier, fosfor și seleniu

Singurele lucruri care pot influența gustul sau valoarea nutrițională sunt hrana găinii și condițiile de creștere.  Păsările hrănite natural, cu cereale sau care au acces la iarbă, pot da ouă cu gălbenuș mai intens și ușor diferite la gust. De asemenea, ouăle de găini crescute liber (free range) sau ecologic pot avea o aromă mai pronunțată, dar tot nu are legătură cu culoarea cojii.

Deci, atunci când alegi ouăle din magazin, nu te lăsa influențat de culoarea cojii. Toate ouăle sunt la fel de bune pentru consum, dacă provin din surse sigure și sunt păstrate corespunzător.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *