După ce au rămas fără ouă la micul dejun, americanii s-au trezit și cu sucul de portocale cam amar și mult mai scump

sucul de portocale Statele Unite pretul sucului de portocale calitatea portocalelor pentru suc foto: freepik.com

O fi karma, or fi zeii sau o fi întâmplarea, fapt e că micul dejun al americanilor trece prin clipe mai complicate. După ce au rămas fără celebrele scrambled eggs care fac mereu casă bună cu un cârnat sau niște felii de bacon dimineața, mai nou și riscă să nu le mai pice prea bine nici sucul de portocale. Pe de o parte, a crescut atât de mult prețul încât vânzările au înregistrat o scădere drastică. Pe de altă parte, din cauza problemelor climatice, gustul portocalelor s-a modificat în rău și sucul nu mai e cum era, scrie ziarul italian La Repubblica.

„Cererea s-a prăbușit”

În ultima vreme, vânzările au suferit un „îngheț”: într-un interval de circa două luni, cotațiile la sucul de portocale produs s-au prăbușit, scăzând la mai puțin de jumătate. De la maximele istorice de la sfârșitul lunii decembrie, când contractele futures pentru acest produs au atins 5,47 dolari pe livră (aproximativ 450 de grame), acum prețurile au coborât sub 2,62 dolari.

Însă, nu a fost suficient pentru a debloca vânzările, după ce scumpirile materiei prime din lunile anterioare au făcut ca produsul final să ajungă la un preț prohibitiv, rămânând nevândut.

„Sucul de portocale se vinde foarte greu din supermarketuri”, a declarat Harry Campbell, analist la Expana, o companie specializată în analiza materiilor prime, citat de Financial Times. El a subliniat că unele supermarketuri au raportat vânzări atât de slabe, încât produsul ajunge chiar să se transforme în pudră în timp ce așteptă pe rafturi.

Recoltele portocale, afectate de boli și schimbări climatice

Însă scumpirile nu sunt singurul motiv pentru care consumatorii au renunțat la suc. A apărut și problema calității lui, în principal din cauza unei boli care afectează citricele – greening sau Huanglongbing, ce a devastat culturile în ultimii ani. Această boală a forțat producătorii să fie mai puțin selectivi în alegerea fructelor, ceea ce a făcut ca sucul să fie obținut din portocale mai amare și mai puțin gustoase.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


În mod normal, producătorii combină recoltele din ani diferiți și utilizează suc congelat (care rezistă maxim doi ani) pentru a menține un gust uniform. Însă, scăderea drastică a producției în ultimii trei ani a făcut ca acest proces să fie aproape imposibil. „Cu o ofertă atât de mică, producătorii au fost nevoiți să folosească toate portocalele disponibile, ceea ce a scăzut calitatea generală”, a explicat Andrés Padilla, analist la Rabobank, citat de sursa amintită.

Brazilia crește producția, dar prețurile scad greu

Pe lângă aceste probleme, prețurile sunt influențate și de creșterea producției din Brazilia, unul dintre cei mai mari producători mondiali, alături de SUA. Ploile abundente din acest an vor duce la o recoltă mai mare cu 20%, conform estimărilor Rabobank.

De obicei, o producție mai mare ar trebui să ducă la scăderea prețurilor pentru consumatori, dar sucul de portocale aflat acum pe rafturi a fost cumpărat la prețurile uriașe de anul trecut. Așadar, va mai dura ceva timp până când noile prețuri vor ajunge în magazine, dacă gustul sucului va mai fi pe placul consumatorilor.

Cum se tranzacționează sucul de portocale

Pe teritoriul Statelor Unite, sucul de portocale este tranzacționat ca orice altă marfă la bursele Intercontinental Exchange și Chicago Mercantile Exchange, sub formă de produs congelat și concentrat.

Tranzacțiile se fac prin contracte futures, unde părțile se angajează să cumpere și să vândă la o anumită dată. Fiecare contract echivalează cu 15.000 de livre de suc congelat (aproximativ 680 kg).

Majoritatea acestor contracte nu se finalizează prin livrarea efectivă a mărfii, însă pentru cele care se finalizează, sucul de portocale este depozitat în 11 locații din Delaware, Florida și New Jersey, de unde poate fi preluat de cumpărători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *