Ce alternative mai sănătoase există la mezeluri? Tania Fântână (nutriționist): Poți să iei piept de pui întreg, să-l ții la baiț peste noapte și apoi să-l gătești la friteuza cu aer cald sau la cuptor. Tăiat feliuțe, este delicios alături de o salată sau o chiflă

Colaj foto / Sursa foto: Pexels/Tania Fântână Colaj foto / Sursa foto: Pexels/Tania Fântână

Le știm, am auzit de ele, le cumpărăm, poate unii le avem în frigider în acest moment. De ce ne plac mezelurile? Pentru că sunt ușor de folosit, deschizi frigiderul, le arunci pe o felie de pâine și gata, ai scăpat de foame. Sunt sărate, majoritatea, așadar au un gust mai puternic decât o bucată de carne fiartă și atât. Sunt ușor de mestecat, nu necesită mare efort din partea noastră.

Mezelurile sunt considerate nesănătoase din mai multe motive, iar acestea se leagă atât de procesul lor de fabricație, cât și de efectele pe termen lung asupra sănătății. Iată principalele probleme legate de consumul lor:

1. Conțin conservanți și aditivi nocivi

Majoritatea mezelurilor conțin nitriți și nitrați, aditivi folosiți pentru a prelungi durata de viață a produsului și pentru a menține culoarea roz. Problema este că acești compuși pot forma nitrozamine, substanțe cu potențial cancerigen, mai ales în condiții de temperatură ridicată (cum ar fi prăjirea sau coacerea mezelurilor).

Ați văzut cu siguranță că majoritatea mezelurilor lasă apă, lasă multă zeamă și au, în general, o textură umedă; asta se datorează și acestor substanțe adăugate. Ați văzut cu siguranță ce culoare are o bucată de carne gătită, fiartă, și ce roz deschis sunt aceste mezeluri. Carnea fiartă, gătită fără nimic adăugat, are, în general, o culoare maronie (așa arată sângele când se gătește).

2. Sunt bogate în sare și grăsimi nesănătoase

Ați observat cu siguranță cât de sărate sunt mezelurile, indiferent de tipul de preparat. Dacă le mai mâncăm și cu telemea sau cu măsline, luăm deja mult sodiu la pachet pe parcursul zilei. Și dacă am bea mai multă apă să-l eliminăm, tot ar fi ceva, dar nu facem asta.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Cât privește grăsimile adăugate, nu știu dacă v-ați uitat de curiozitate la conținutul caloric al mezelurilor. Întrucât se adaugă multă grăsime în ele – pentru sațietate, pentru textură, pentru sporirea gustului – ele sunt mult mai calorice, dar mai sărace în proteine decât carnea macră.

Aliment Calorii (kcal) Proteine (g) Grăsimi (g) Carbohidrați (g)
Piept de pui 165 kcal 31 g 3.6 g 0 g
Carne de vită slabă 250 kcal 26 g 17 g 0 g
Carne de porc slabă 200 kcal 26 g 10 g 0 g
Șuncă presată 145 kcal 21 g 5 g 1 g
Mușchi file 110 kcal 22 g 2 g 1 g
Parizer 270 kcal 11 g 23 g 2 g
Salam uscat 450 kcal 24 g 38 g 2 g
Cârnați afumați 350 kcal 18 g 30 g 1 g
Bacon crud-uscat 550 kcal 37 g 42 g 1 g

Mezelurile conțin cantități mari de sare și grăsimi saturate, ceea ce poate duce la:

  • Creșterea tensiunii arteriale
  • Risc crescut de boli cardiovasculare
  • Creștere în greutate și rezistență la insulină

Limitați-vă consumul la aproximativ 50 g/zi și nu le combinați cu alte ingrediente sărate.

3. Carnea procesată este asociată cu riscuri pentru sănătate

Studiile arată că un consum ridicat de carne procesată (inclusiv mezeluri) este asociat cu:

  • Un risc crescut de cancer colorectal (conform Organizației Mondiale a Sănătății)
  • Inflamație cronică în organism
  • Diabet de tip 2 și boli de inimă

Știu că pofta de a le consuma este mare, iar unele etichete ne tentează cu curățenia lor și puritatea ingredientelor. Nu uitați să verificați eticheta – dacă ea conține numeroase ingrediente, nu le consumați prea des. Lăsați-le ca răsfăț de weekend, eventual.

4. Pot conține ingrediente de calitate inferioară

Multe mezeluri nu sunt făcute doar din carne propriu-zisă, ci și din piele, tendoane, cartilaje și alte subproduse de origine animală, amestecate cu amidon și arome artificiale pentru a da consistență și gust.

Știți că circula o glumă la un moment dat: dacă am lucra sau am face o vizită la fabrica de mezeluri, am deveni imediat vegetarieni. Sigur că este dezamăgitor să ți se vândă imaginea unor produse atent alese, iar ele să fie făcute din oase și pene, printre resturi de carne, evident.

5. Favorizează retenția de apă și balonarea

Din cauza conținutului ridicat de sare și aditivi, mezelurile pot provoca retenție de apă, senzație de balonare și chiar probleme digestive la unele persoane. O alimentație prea bogată în produse procesate, combinată cu o perioadă activă din punct de vedere nervos și lipsa somnului, poate crea un cumul de factori dezastruoși pentru confortul nostru digestiv. Un colon iritabil, un tranzit mai lent sau prezența unei boli autoimune face ca organismul nostru să reacționeze prompt și exagerat la prezența acestor “prafuri”.

Ce alternative mai sănătoase există?

Dacă îți plac mezelurile, poți încerca variante mai sănătoase:

✅ Piept de pui sau curcan gătit acasă și feliat. Poți să iei piept de pui întreg, să-l ții la baiț peste noapte și apoi să-l gătești la airfryer sau cuptor. Tăiat feliuțe, apoi este delicios alături de o salată, o chiflă sau orice mai vrei tu să pui lângă.

✅ Carne slabă făcută la cuptor, grătar sau airfryer. Mușchiulețul de porc, acela alungit, iese fix ca un mezel ca și formă. Nu mai zic de consistență. Puneți cimbru pe el și o să vedeți că în scurt timp nu vă mai trebuie mezeluri feliate.

✅ Humus, guacamole, fasole bătută, zacuscă. Alternați din cele 7 zile ale săptămânii, astfel încât să treceți prin toate categoriile de alimente. Nu exagerați cu niciuna, ca să nu aduceți dezechilibre și, până la urmă, ne și plictisim de același gust.

✅ Brânzeturi de calitate, combinate cu legume proaspete. Iaurturi, mozzarella, telemea – sunt multe variante de brânzeturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *