Lucrările pentru îmbunătăţirea retenţiei de apă pe sectoarele vulnerabile la secetă din Bihor, pe o lungime totală de 42,5 km şi care vor răspunde nevoilor de gestionare a apei pentru 25 de localităţi bihorene, sunt realizate în procent de 95%, la doar o lună de la începere, a anunţat luni, într-un comunicat, Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri, transmite Agerpres.
Potrivit sursei citate, pentru a menţine ritmul impus prin caietele de sarcini, echipele constructorilor au mobilizat nu mai puţin de 72 de utilaje de tip excavatoare, buldozere, autocamioane, dumpere, dragline şi utilaje amfibii.
“La o lună după deschiderea şantierelor, lucrările de excavaţie sunt realizate în procent de 95%. În următoarele luni, urmează lucrări de umpluturi de pământ şi reparaţii la stăvilare şi praguri de fund. Toate acestea vor contribui la îmbunătăţirea capacităţii regiunilor afectate de secetă de a gestiona apa, sporind, în acelaşi timp, rezilienţa faţă de schimbările climatice”, a declarat directorul ABA Crişuri, Pasztor Sandor.
Lucrările vizează asigurarea secţiunii optime de scurgere a apei pe trei loturi: Canalul Colector, principalul canal de desecare şi irigaţii care leagă Crişul Repede de Crişul Negru (lot 1);sectoarele colmatate de pe Ierul Îngust ( lot 2, amonte şi aval de acumularea Fazanilor) şi Valea Salcia (lot 3, amonte de barajul Şimian).
“Aceste lucrări se vor desfăşura pe o lungime totală de 42,5 km şi vor răspunde nevoilor de gestionare a apei pentru 25 de localităţi bihorene. În urma finalizării acestora, se va îmbunătăţi capacitatea de retenţie a apei în albie, contribuind atât în perioadele de secetă, cât şi în cazul inundaţiilor”, se arată în comunicat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Valoarea totală a investiţiei este de 23,8 milioane lei, cu finanţare prin Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (F.S.U.E.), în procent de 60% şi din surse proprii ale Administraţiei Naţionale “Apele Române”, în procent de 40% .
Investiţia va aduce beneficii semnificative, nu doar în perioadele de secetă, printr-o mai bună gestionare a apei, dar şi în timpul inundaţiilor, printr-o capacitate mai mare de stocare a apei.
Localităţile beneficiare sunt Şimian, Şilindru, Voivozi, Săcuieni, Diosig, Ianca, Roşiori, Vaida, Mihai Bravu, Tărian, Girişu de Criş, Toboliu, Cheresig, Roit, Sânnicolau Român, Berechiu, Cefa, Inand, Arpăşel, Ghiorac, Boiu, Tămaşda, Avram Iancu, Ant şi municipiul Salonta.