Cofeina este „dăunătoare” pentru oameni, avertizează UE într-un regulament care interzice utilizarea acesteia ca pesticid / Autoritățile de la Bruxelles susțin că există dovezi științifice care confirmă efectele negative ale cafeinei asupra sănătății umane

Prăjirea cafelei se poate face și acasă Foto: Dreamstime

Uniunea Europeană a declarat oficial că „cafeina este dăunătoare pentru oameni dacă este înghițită”, potrivit unui nou regulament care interzice utilizarea acesteia ca pesticid, conform The Telegraph.

Autoritățile de la Bruxelles susțin că există dovezi științifice care confirmă efectele negative ale cafeinei asupra sănătății umane. Raportul emis în sprijinul deciziei arată că această substanță poate provoca probleme cardiace, afectarea nivelului de hidratare, dereglări ale temperaturii corporale, anxietate și tulburări de somn.

Deși studiul nu a găsit suficiente dovezi pentru a determina impactul cafeinei asupra persoanelor care lucrează cu această substanță sau locuiesc în apropierea unor centre de procesare, măsura a fost luată pentru a interzice utilizarea cafeinei în combaterea melcilor și limacșilor de pe culturile de cartofi și varză.

Totuși, decizia a stârnit îngrijorări că Uniunea Europeană ar putea viza, în viitor, consumul de cafea, o băutură esențială în cultura europeană.

„Ce urmează? Vor să ne oblige să bem doar cafea decofeinizată?”

Europarlamentarul danez Anders Vistisen, liderul grupului Patriots for Europe, a reacționat dur la această măsură: „Mai multă interferență nedorită și inutilă din partea birocraților de la Bruxelles! Ce urmează? Vor să ne oblige să bem doar cafea decofeinizată? Devenim ridicoli”.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Vistisen a comparat această decizie cu o controversă anterioară, când UE a încercat să impună restricții asupra rulourilor cu scorțișoară din Danemarca, din cauza conținutului de cumarină – o substanță toxică în doze mari. „Acum câțiva ani, UE a vrut să interzică scorțișoara din produsele de patiserie daneze, iar sindicatul brutarilor a trebuit să lupte pentru o excepție. Ar fi mult mai bine dacă astfel de decizii ar fi lăsate în seama statelor naționale și a alegerii personale”, a adăugat europarlamentarul.

Măsuri similare, precum interzicerea dioxidului de titan și a altor coloranți alimentari, au obligat producătorii să își modifice rețetele sau să renunțe la vânzarea anumitor produse pe piața UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *