Un cunoscut oncolog italian dezvăluie secretul longevității sale/ Are 96 de ani și a prins Italia pe vremea când nu exista un Sistem Public de Sănătate/ „Niciodată nu am refuzat o prăjturică”

longevitate, oncolog italian Colaj foto G4Food/ Captură YouTube RAI

Speranța de viață în țările Uniunii Europene este de 81,5 ani, conform celor mai recente date publicate de Eurostat. Totuși, există oameni care depășesc această medie. Un exemplu este Silvio Garattini, scrie ABC.

Renumitul oncolog italian are 96 de ani și recunoaște că i se pare „ciudat” că a ajuns la această vârstă. „Când eram copil, să ajungi la 60 de ani era deja o realizare”, spune el într-un interviu pentru Corriere della Sera.

Doctorul susține că genetica nu joacă un rol esențial în menținerea sănătății la o vârstă înaintată. Fondatorul și președintele Institutului Mario Negri povestește: „Mi-am cunoscut doar o bunică. Tatăl meu a trebuit să își găsească un al doilea loc de muncă atunci când mama mea s-a îmbolnăvit. A murit la 67 de ani. Eu fac parte din generația care a cunoscut o Italie fără Serviciu Național de Sănătate. Cei care îl critică astăzi nu știu ce înseamnă să plătești tratamente medicale serioase.”

Evitarea antibioticelor și stilul de viață

Garattini mai spune că nu a luat antibiotice de 40 de ani și este împotriva administrării acestora fără necesitate. „Medicina a devenit o afacere. Multe medicamente sunt prescrise fără un motiv real. Rezistența la antibiotice este o problemă gravă, cauzând aproximativ 12.000 de decese anual în Italia”, avertizează el.

Care este secretul longevității?

Silvio Garattini și-a împărtășit cu cititorii ziarului italian rutina zilnică și ceea ce el consideră că îl ajută să ducă o viață lungă și sănătoasă.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Chiar și la 96 de ani, merge zilnic la muncă, însă are un mic dejun foarte redus. „Îmi beau prima cafea, apoi a doua, iar la prânz iau un suc de portocale. Uneori, mănânc doi biscuiți”, explică el.

Totuși, există un aliment de care nu se poate lipsi niciodată. „Creierul are nevoie de 90 de grame de zahăr pe zi, incluzând zahăr simplu și complex. De exemplu, nu refuz niciodată un mic desert seara”, mărturisește el.

Pentru cină, își pregătește un fel principal, pește și legume.

Pe lângă alimentație, Garattini acordă importanță și activității fizice. „Merg pe jos 5 kilometri în fiecare zi, în pas alert”, afirmă el.

Cu toate acestea, oncologul recunoaște că o viață lungă nu este întotdeauna un lucru pozitiv, deoarece „implică inevitabil pierderi”. „Am pierdut două soții. Prima a murit într-un accident de mașină, iar a doua din cauza unei boli incurabile”, spune el cu tristețe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *