Inteligența artificială intră în agricultura locală, cu rezultate concrete: mâncare mai sănătoasă, producție mai mare și albine protejate / În România soluțiile IA sunt utilizate de fermele medii și mari, cu manageri tineri

drone Sursa foto: Pixabay / Lxz2208180358

Inteligența artificială (IA) este tehnologia momentului, iar impactul acesteia asupra societății umane va fi uriaș în perioada următoare. Unii oameni se tem că IA va genera o rețea de tip „Skynet”, care va distruge civilizația umană, iar alții cred că tehnologia va ajuta omenirea să combată schimbările climatice, să găsească leacuri la bolile grave sau să revoluționeze modul în care vom produce mâncare pentru a hrăni o populație care a depășit pragul de 8 miliarde de persoane. Simțind profitul, miliardarii lumii, printre care și Elon Musk, investesc deja serios în domeniu. Pe plan local, managerii tineri de ferme medii și mari folosesc deja roboți agricoli autonomi, drone și sisteme cu inteligență artificială care aplică substanțe fitosanitare într-un mod precis și eficient, la care economia ajunge și la 85%. Mai puține substanțe înseamnă produse agricole mai sănătoase, un mediu mai curat și albine protejate.

Noile tehnologii bazate pe IA câștigă rapid teren și în România, o țară în care agricultura are o pondere de 4,5% în produsul intern brut (PIB). Drone, tractoare și roboți lucrează deja alături de muncitori oameni în ferme pentru a eficientiza și crește producția. Există și tehnologii care le spun fermierilor care este cel mai bun moment pentru a cultiva anumite plante, în funcție de factori precum temperatura mediului ambiant, umiditatea din sol și alte date colectate de senzori.

Una dintre companiile prezente pe piața locală de soluții IA pentru agricultură este Autonomous Intelligence. Firma oferă roboți autonomi Naio, care sunt produși în Uniunea Europeană și care înglobează tehnologie din Europa. „Deși în acest domeniu nu există o definiție universal acceptată a unui robot sau utilaj autonom, aceștia (cei oferiți de companie – n.red.) se califică drept roboți autonomi în oricare dintre definițiile existente azi. Iar această autonomie este dată în mare parte și de către IA cu care roboții sunt echipați”, a declarat, pentru G4Food, Iulian Ștefan, consultant al companiei și expert în soluții pentru agricultură de precizie.

inteligenta artificiala, romania, drone, roboti
Robot autonom Naio. (Sursa foto: Naio Technologies)

Inteligența artificială cu care sunt echipați roboții colectează și interpretează datele primite de la senzori, pentru a „simți” mediul înconjurător și pentru a lua deciziile aproape întocmai ca o persoană, potrivit lui Ștefan. Roboții Naio pot fi folosiți pentru brăzdat, însămânțare, eliminarea plantelor dăunătoare (chiar și fără utilizarea de erbicide), dar și transport.

Pe lângă roboți, compania oferă soluții pentru aplicarea de tratamente fitosanitare cu ajutorul IA. Sistemul, folosit deja de ferme românești, este format dintr-un set de camere hiper-spectrale montate pe rampa utilajului de stropit și care, cu ajutorul IA, este capabil să identifice buruienile din cultură și să transmită comanda de a porni duza de stropit care corespunde coordonatelor buruienii. „În acest mod sunt aplicate erbicide doar unde sunt buruieni, iar economia de substanțe fitosanitare poate ajunge și la 85%”, potrivit lui Ștefan.

Un alt furnizor de tehnologii și sisteme IA pentru agricultură este compania Vantage Romania. Printre soluțiile oferite se numără sistemul Carbon Bee (de stropire precisă, care aplică substanțe identificând buruienile și evitând stropirea culturii), dronele agricole de la XAG (cu care se poate face aplicare de tratamente fitosanitare atât lichide, cât și solide), dar și tractoare autonome precum cele de la AgXeed.

inteligenta artificiala, romania, drone, roboti
Vehicul agricol autonom de la AgXeed.

În cazul tractorului, algoritmii îi optimizează traseul, micșorează tasarea terenului și reduc suprafața terenului necultivat de la capătul rândului.

Totodată, sistemul Carbon Bee face economie majoră la substanțele folosite. „Am avut clienți care au făcut economii de peste 85% la substanțele aplicate. Ceea ce înseamnă o hrană pentru noi, consumatorii finali, mult mai sănătoasă decât atunci când folosim soluțiile clasice”, a declarat, pentru G4Food, Lucia Pavelescu, Marketing Team Lead la Vantage România.

În ceea ce privește dronele agricole, unul dintre marile beneficii oferite de acestea este că pot aplica tratamente la momentul potrivit, nu când cultura sau terenul permit accesul utilajului. „Asta uneori înseamnă salvarea unei producții. Dronele pot fi folosite inclusiv noaptea – perioada care este cea mai sigură pentru albine, deoarece acestea ies doar în timpul zilei”, explică Pavelescu.

Vantage are peste 1.000 de clienți în România care folosesc astfel de soluții, iar interesul pentru tehnologiile de acest fel este în creștere.

Clienții de soluții bazate pe inteligență artificială sunt ferme medii și mari conduse de persoane tinere

Deocamdată, numărul fermierilor români interesați de soluțiile bazate pe IA avansate nu este foarte mare, potrivit lui Ștefan. „Soluțiile pe care noi le comercializăm sunt foarte avansate ca nivel tehnologic și nu toți fermierii români sunt pregătiți pentru a accede la acest nivel”, spune reprezentantul Autonomous Intelligence.

De exemplu, în funcție de model și de echipare, la roboții autonomi Naio prețurile pornesc de la 30.000 de euro și pot ajunge la valoarea de 300.000 de euro. În trei ani pe piață, Autonomous Intelligence a vândut patru roboți, însă Ștefan se așteaptă ca în 2024 să vândă încă patru. „Vă pot spune că ne așteptăm ca în anul curent să vindem același număr, pentru că în acest domeniu, astăzi, vorbim de o creștere exponențială”, explică specialistul.

Clienții de soluții bazate pe inteligență artificială sunt, potrivit lui Iulian Ștefan, de obicei ferme medii și mari conduse de persoane tinere. „Principala piedică în implementarea cu succes a soluțiilor cu IA (de exemplu platforme software de management) este dată de lipsa datelor istorice despre fermă. Aici mă refer la date despre producțiile obținute ori lucrările și inputurile folosite, precum și rezultatele obținute, date de la stații meteo sau de la diverși alți astfel de senzori”, explică el.

Potrivit consultantului, inteligența artificială poate oferi avantaje și beneficii concrete doar dacă este hrănită cu un set cât mai complex și complet de date, întins pe o perioadă cât mai mare de timp.

Lucia Pavelescu spune că mulți fermieri au făcut pasul spre nivelul de dinaintea IA, care este adoptarea de tehnologii IoT (Internet of Things / Internetul tuturor Lucrurilor). Aceste dispozitive conectate sunt cele care pot oferi cantitățile uriașe de date de care are nevoie inteligența artificială pentru a da rezultate foarte bune. „În acest moment, fermierii au adoptat foarte multe dintre soluțiile IoT, acesta fiind primul pas pentru tehnologizare și digitalizare, însă observăm un interes extrem de mare și în zona automatizărilor și AI-ului. Cu siguranță au nevoie să înțeleagă și să vadă la lucru astfel de soluții pentru a vedea beneficiile produselor. Din acest motiv, noi organizăm foarte des demonstrații în câmp cu astfel de soluții”, spune reprezentanta Vantage România.

Soluțiile IA nu vor duce la pierderea multor locuri de muncă în România, cred specialiștii

Nu toată lumea este, însă, încântată de implementarea soluțiilor IA în agricultură. Pentru unii oameni acest lucru ar putea însemna pierderea locurilor de muncă. „De exemplu, în agricultură se vor reduce mai mult din posturile care aveau condiții grele de muncă (sarcini repetitive, în medii periculoase, care nu necesitau un grad mare de pregătire sau altfel astfel de situații)”, spune Ștefan.

El a adăugat, însă, că în România sectorul agricol se confruntă deja cu o lipsă mare de personal și din acest motiv adoptarea inteligenței artificiale nu va afecta un număr mare de oameni.

Nici Lucia Pavelescu nu crede că inteligența artificială va lăsa mulți salariați din agricultura românească fără locuri de muncă, deoarece nu există suficienți angajați și nici suficiente persoane dispuse să lucreze în domeniu. „Cu siguranță nu. Agricultura româneasca este un sector unde forța de muncă este insuficientă și cu siguranță AI-ul va aduce doar o mână de ajutor acolo unde nu există alte soluții. Plus, AI-ul va îmbunătăți calitatea vieții fermierilor și a angajaților lor. Un om nu poate lucra fără pauză 20 de ore, în schimb un robot autonom poate face asta fără probleme”, a conchis ea.

IA pentru agricultură a atras atenția marilor „rechini” la nivel mondial

Agricultura este unul dintre domeniile care vor beneficia mult de pe urma IA. Nu surprinde, astfel, că domeniul a atras atenția marilor „rechini”. Elon Musk și Larry Ellison, doi dintre cei mai bogați oameni din lume, au anunțat un nou proiect la care lucrează. Companiile controlate de cei doi miliardari, SpaceX și Oracle, vor lansa o platformă de cartografiere a suprafețelor agricole, bazată pe IA și sateliți, care va putea fi folosită de guverne, transmite Business Insider. Instrumentul va genera o hartă a fermelor unei țări, care arată ce cultivă fiecare dintre ele. Soluția ne duce cu gândul la Skynet – o rețea de inteligență artificială bazată pe computere și sateliți – din seria de filme „Terminator”, care preia controlul asupra planetei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *