În condițiile în care facturile la energie devin tot mai ridicate, putem inversa puțin tendința reducând consumul, acolo unde se poate. În ceea ce privește cuptorul, multe preparate pe care le asociem automat cu el se pot coace, mai nou, la air fryer. Dar până la apariția lui, au existat multe încercări de a adapta coacerea unei tarte, dulci sau sărate, în tigaie, pe flacăra aragazului.
Nu doar că se poate, dar dă chiar rezultate. Cu următoarele condiții, simple: e nevoie de o tigaie antiaderentă pe cât de groasă posibil, ideal din fontă, cât mai înaltă. Apoi, e nevoie să ținem flacăra foarte mică, la minim, și să acoperim tigaia cu capac. Spre final, după aproximativ 30 de minute pe foc, tortul trebuie întors, ca o clătită, pentru a avea o coacere uniformă. Dacă nu avem o tigaie groasă, se poate experimenta folosind o tigaie antiaderentă oarecare, așezând-o puțin ridicată pe un grătar, nu imediat deasupra flăcării.
Iată mai jos o versiune de tartă cu pere și ciocolată coaptă în tigaie, pe aragaz. Are foarte puțin de invidiat la una scoasă din cuptor. Compoziția este una absolut tradițională, realizată din ouă, făină, zahăr, praf de copt și puțin lapte. La care, pentru a-i da personalitate, adăugăm cremă de brânză, cu care înlocuim untul, cuburi de pere, e un fruct de sezon, și fulgi de ciocolată.
Ingrediente pentru o tartă simplă în tigaie – circa 24-25 cm diametru
340 g făină de grâu de panificație
200 g cremă de brânză
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
3 ouă
60 ml ulei de floarea soarelui
80 ml lapte
16 g praf de copt
140 g zahăr
2 pere
80 g fulgi de ciocolată
vanilie, sare, zahăr pudră
Procedeu
Adăugăm făina și praful de copt cernute, apoi fulgii de ciocolată. Amestecăm cu o spatulă până la omogenizare, apoi încorporăm și cuburile de pară. Compoziția este, practic, gata.
Acum încălzim tigaia antiaderentă cu margini înalte, cu diametru 24- 25 cm, și o ungem ușor cu ulei. Turnăm compoziția și nivelăm, simplu, cu o lingură. Acoperim tigaia cu un capac și coacem la foc mic timp de aproximativ 25 de minute, până când vedem că suprafața tartei se întărește. Folosindu-ne de capac, întoarcem tarta pe cealaltă parte și continuăm coacerea încă 5-10 minute. Verificăm cu o scobitoare și când aluatul nu se mai prinde de ea tarta e gata.
Răsturnăm pe un grătar, decorăm cu zahăr pudră și putem servi, după ce s-a răcit puțin. Această tartă simplă în tigaie poate fi un minunat desert, servit cu o lingură de cremă deasupra, o gustare ideală, dar merge foarte bine de luat și la pachet, eventul servind și colegii.