Proiectului FarmBioNet (Farmer-Focused Biodiversity and Agricultural Knowledge Network) se lansează în luna februarie 2025. Este finanțat de Uniunea Europeană prin programul Horizon Europe pentru cercetare și inovare și se derulează în 12 țări europene, iar în România, proiectul este implementat de către Fundația ADEPT Transilvania.
FarmBioNet își propune să identifice practicile agricole favorabile biodiversității și să îi ajute pe fermieri să creeze spații care să asigure hrană, siguranță și adăpost pentru biodiversitate în fermele lor.
Prin proiect se va înființa, în fiecare dintre țările partenere, o rețea națională pentru biodiversitate în agricultură, formată din fermieri, silvicultori, cercetători, ONG-uri, consilieri și alți actori relevanți din cadrul Sistemului de cunoștință și inovare în agricultură (AKIS). Rețeaua Națională din România va fi înființată în luna martie a anului 2025, de către ADEPT.
„Un câștig ușor de obținut”
FarmBioNet va utiliza aceste rețele naționale pentru a colecta și distribui cunoștințe și informații. Pentru aceasta, rețeaua va folosi cazuri de bună practică din agricultura prietenoasă cu mediul pentru a promova schimbul de cunoștințe tradiționale și acțiuni bazate pe rezultate științifice, care aduc beneficii biodiversității fermei, prin intermediul unui proces de co-creare și generator de idei.
Proiectul va realiza o analiză cost-beneficiu, arătând modul în care biodiversitatea contribuie la producția alimentară durabilă. De asemenea, va dezvolta instrumente practice de luare a deciziilor pentru a promova biodiversitatea în rândul agricultorilor, silvicultorilor și factorilor de decizie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Proiectul FarmBioNet, cu o durată de trei ani, va permite fermierilor să înțeleagă cât de favorabilă este biodiversitatea în ferma lor și ce acțiuni simple, cu costuri reduse, pot întreprinde pentru a aduce îmbunătățiri întregii ferme, în sprijinul biodiversității, fără ca productivitatea să fie afectată negativ. „Fiecare fermă are posibilitatea de a-și îmbunătăți semnificativ biodiversitatea înainte de a se ajunge la costuri ridicate. Colaborarea dintre fermieri și oamenii de știință poate duce la identificarea dificultăților și pot lua măsuri adecvate pentru a le contracara. Este un câștig ușor de obținut”, a declarat Andrew Bergin, ambasador Farming for Nature (Agricultură pentru Natură) și membru al comitetului executiv.
Soluții pentru protejarea biodiversității
Coordonatorul proiectului și ofițer de cercetare în cadrul Teagasc, Dr. Saorla Kavanagh, a afirmat: „Acest proiect are o abordare ce implică multipli actori, pentru a găsi soluții de protejare a biodiversității. Cred că, lucrând împreună, putem genera acțiuni practice și măsurabile care vor ajuta biodiversitatea și fermierii. Luând măsuri pentru protejarea biodiversității, inițiem o reacție în lanț care are beneficii pozitive pentru sănătatea mediului în general, precum și pentru bunăstarea noastră și a generațiilor viitoare.”
Pentru mai multe detalii și informații despre cum vă puteți implica, puteți să contactați reprezentantul Fundației ADEPT Transilvania, responsabil cu implementarea proiectului la nivel național: Ben Mehedin, ben@fundatia-adept.org