Polonia, care deține președinția semestrială a Uniunii Europene (UE), consideră necesară reducerea polarizării și dezvoltarea unui „consens social” pentru ca schimbările în politicile agricole să aibă succes și susține, de asemenea, o dezbatere profundă asupra acordului cu Mercosur.
Necesitatea unui consens social
Kinga Sokolowska, consilier economic senior al Ambasadei Poloniei în Spania, a analizat, într-un interviu pentru Efeagro, prioritățile agricole ale președinției poloneze a UE, într-un semestru în care sunt așteptate inițiative din partea Comisiei Europene (CE), mai ales în urma impactului protestelor fermierilor.
„Dezbaterea despre viitorul agriculturii este foarte polarizată. Pentru a introduce schimbări eficiente, este necesar un consens social. De acest consens va depinde eficacitatea instrumentelor Politicii Agricole Comune (PAC) și succesul transformării sectorului alimentar”, a declarat Sokolowska.
Reprezentanta Poloniei a menționat că președinția UE intenționează să simplifice și mai mult reglementările contestate de fermieri în 2024.
La un an după protestele agricole care au influențat alegerile pentru Parlamentul European, fermierii rămân nemulțumiți, iar în această săptămână au avut loc manifestații în Spania, deși mai reduse, în regiuni precum Aragón sau Țara Bascilor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
„Ca europeni, avem nevoie de securitate alimentară, iar impresia este că viitorul sectorului agricol este sacrificat în numele unor obiective climatice prea ambițioase și al globalizării comerțului cu bunuri industriale”, a adăugat ea.
Agenda președinției poloneze
În acest semestru, vor începe dezbaterile privind noua strategie anunțată de CE referitoare la viziunea asupra agriculturii și alimentației, care ar putea fi publicată în această lună. Concluziile acestor dezbateri vor ghida revizuirea PAC după 2027.
„Simplificarea PAC nu poate fi trecută cu vederea, așa cum cer fermierii”, a subliniat Sokolowska, reamintind că protestele agricole au fost determinate de „cerințele excesive ale Pactului Verde” și de scăderea rentabilității.
Ea a subliniat că nu este vorba despre renunțarea la tranziția ecologică, ci despre „eficientizarea, clarificarea și simplificarea sistemului”.
Președinția poloneză speră că aceste dezbateri vor avea un impact pozitiv asupra deciziilor privind PAC.
O altă prioritate a Poloniei este consolidarea poziției fermierilor: „Sunt necesare soluții pentru a le întări puterea de negociere, astfel încât actorii mai mari, precum lanțurile de retail și fabricile de procesare, să nu le impună condiții nefavorabile.”
În acest sens, Polonia sprijină modificările organizării comune a piețelor agricole și aplicarea transfrontalieră a directivei privind practicile comerciale neloiale.
Bugetul UE și Politica Agricolă Comună
Negocierile pentru viitorul buget multianual al UE vor fi, în opinia Poloniei, „mai dificile decât până acum”, din cauza rambursării împrumuturilor contractate pentru finanțarea Fondului de Reconstrucție și Dezvoltare, a necesității de a întări capacitățile de apărare ale UE, a extinderii blocului și a menținerii competitivității economice.
Polonia așteaptă ca CE să publice o propunere pentru cadrul financiar 2027-2034 în a doua jumătate a anului.
În ceea ce privește PAC, Polonia consideră că bugetul acesteia trebuie să reflecte rolul esențial al sectorului agricol și al zonelor rurale în asigurarea securității și rezilienței economice, în fața provocărilor economice și climatice.
Acordul UE-Mercosur și Ucraina
În ceea ce privește ratificarea acordului comercial dintre UE și Mercosur, Sokolowska a explicat că propunerea formală a CE către Parlamentul European și Consiliul UE nu va fi prezentată până la jumătatea anului 2025.
Totuși, ea a recunoscut că acordul generează „controverse considerabile, îngrijorări și întrebări în rândul fermierilor”.
„Ca președinție a UE, considerăm că este necesară o dezbatere aprofundată asupra posibilelor efecte ale acestui acord și că toate îndoielile trebuie clarificate”, a afirmat ea.
În ceea ce privește Ucraina, Sokolowska a admis că perturbările comerciale cauzate de război au generat îngrijorări privind securitatea alimentară globală.
Referitor la aderarea Ucrainei la UE, ea a subliniat că trebuie luate măsuri pentru a preveni scăderea rentabilității producției agricole, depopularea zonelor rurale și abandonul activităților agricole în statele membre actuale.