Pizza adevărată, napoletană, se prepară simplu din apă, făină și sare și se coace la temperatură mare pentru câteva minute. Pentru cuptoarele domestice, care nu trec de 250 de grade, trebuie pusă în aluat și o cantitate de ulei. Dar cea mai importantă este dospirea îndelungată pentru 12-24 de ore.
Mai întâi trebuie să vă spun că rețeta este luată de la o româncă stabilită cu mulți ani în urmă în Italia și care a făcut și un curs de pizzaiolo la mama lui acasă. Toate detaliile despre pizza, de ce, ce și cum le puteți citi aici, n-are rost să le repet. Voi pune doar rețeta și vă voi spune cum mi-a ieșit mie.
Rețeta în procente, ușor de ținut minte
Voi relua dor acest aspect, extrem de util, pentru că așa ținem minte rețeta, fără a nota cantități. Vom pune:
Făină cu procent mare de proteine (minim 12-13%), cantitatea dorita
Apă, 60-70% din cantitatea de făină
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Sau drojdie uscată 1 vârf de cuțit la 1 kg de făină
Ulei, 3% din cantitatea de făină
Ingrediente puse de mine
![pizza](https://g4food.ro/wp-content/uploads/2025/02/IMG_20250207_132209.jpg)
500 de gr făină 00
300 de gr de apă
10 gr de sare
15 gr de ulei
1 linguriță de sare
1 vârf de linguriță de drojdie uscată.
Preparare
Am pus 100 de ml de făină și 60 de apă, plus drojdie și zahăr într-un castronaș și am așteptat să văd dacă lucrează. Dacă face mici bule de aer e în regulă. Dacă, nu mai adăugăm puțină drojdie.
Într-un robot am pus făina, sarea, am adăugat apa, uleiul și să-i zicem maiaua. Am setat sobotul pe treapta cea mai mică și am amestecat până s-a omogenizat aluatul și s-a desprins de bol. Am făcut o bilă, am acoperit cu folie de prospețime și am pus la cuptor pentru 24 de ore.
Am scos aluatul cu o oră înainte de a-l coace, am împărțit în trei și am întins trei pizza. Între timp am încins cuptorul la 250 de grade C. Am pus peste fiecare sos de roșii, mozzarella rasă din belșug și oregano și am băgat la cuptor. Prima pizza am copt-o 15 minute, a ieșit foarte crocantă. A două am lăsat-o 12, dar mi s-a părut că era puțin necoaptă, așa că pe următoarea am lăsat-o 14 și a fost ok. Deci undeva între 12 și 15 minute, în funcție de cuptor. Să nu fie arsă, dar să fie brânza topită și aluatul copt.
Evident, puneți orice alt ingredient vă place înainte de a o băga la cuptor sau după: bacon, cârnați, salam, ceapă, legume, ciuperci, resturi de carne sau carne tocată. Mie mi-a spus un pizzaiolo că șunca se pune după ce e pizza coaptă și așa am făcut, dar cum vă place.
Și nu uitați că astăzi americanii sărbătoresc Pizza Day, pentru că pizza, după ce a fost inventată de italieni, devenit un reper și în bucătăria americană.