Auzim de mai multă vreme că prețul cafelei este în creștere, ceea ce e adevărat, chiar a crescut mult într-un interval de timp relativ scurt. Dar ce căror fenomene putem atribui aceste creșteri? Care sunt factorii care contribuie la stabilirea prețului cafelei? E important de știut ca să știm la ce ne-am putea aștepta și să putem, eventual, anticipa anumite tendințe.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Potrivit publicației de specialitate comunicaffe.it, experții din domeniu atribuie creșterea bruscă a prețurilor din ultimele săptămâni reducerii semnificative a ofertei din Vietnam, principalul producător de cafea de tip robusta, condițiilor meteorologice nefavorabile din Brazilia, întăririi dolarului față de euro, ceea ce agravează cursul de schimb. Totodată, și creșterii costurilor de transport cauzate de prelungirea rutelor pentru a evita tranzitul prin Canalul Suez.
Dincolo de cerere și ofertă
Însă nu e doar atât, spun reprezentanții FIPE, o mare federație a comercianților italieni. Prețul cafelei, la fel ca în cazul altor materii prime, depinde de fenomene care nu pot fi atribuite în totalitate dinamicii naturale dintre cerere și ofertă. Pe lângă factorii conjuncturali care apar periodic și care, în această perioadă specifică, sunt legați de tensiunile geopolitice și de condițiile meteorologice dificile din unele țări producătoare, trebuie luate în considerare și efectele intervențiilor constante ale fondurilor de investiții pe piețele financiare, acestea fiind mereu atente la oportunitățile de afaceri în sectorul materiilor prime.
Potrivit unei cercetări realizate de organizația citată, relativă la datele de până anul trecut, din septembrie 2022 până în octombrie 2023, prețul indicelui compozit ICO (Organizația Internațională a Cafelei), calculat ca o medie ponderată a prețurilor principalelor tipuri de cafea (columbiană, braziliană, robusta și altele), a fost într-o scădere constantă.
A început apoi să crească la sfârșitul anului 2023, pentru ca în 2024 să înregistreze o accelerare puternică, ce continuă și în prezent. În prima jumătate a lunii aprilie 2024, prețul a crescut cu 21,8%, de la 193,39 la 235,50 cenți SUA pe livră (de la 3,96 la 4,82 euro/kg).
Aceste valori nu sunt departe de cele atinse în septembrie 2022, când creșterea prețurilor a fost determinată de congestionarea traficului în porturile de îmbarcare, dificultățile în găsirea containerelor adecvate pentru transportul materiei prime, tensiunile internaționale cauzate de conflictul din Ucraina și creșterea costurilor energetice.
Reducerea stocurilor, cu nevoia de refacere a lor, și interzicerea comercializării cafelei care stă prea mult în depozit
Mult din ce caracteriza situația la acel moment s-a schimbat între timp, dar a mai apărut un fenomen. Această creștere a prețurilor a avut loc după o perioadă în care s-a recurs intens la utilizarea stocurilor pentru a menține prețurile sub control, urmată de o activitate de refacere a acestor rezerve, ceea ce a dus la o creștere a cererii care nu era direct legată de consum.
Raționalizarea ofertei a fost influențată și de faptul că, începând cu 1 decembrie 2023, nu mai este posibil procesul de re-certificare, care permitea comercializarea, chiar și pe piațele paralelă, a unor cantități de cafea ce depășiseră perioada maximă de depozitare.
În concluzie, este evident că explozia prețurilor din ultimele luni nu poate fi atribuită exclusiv unor factori „externi” și/sau naturali. Dimpotrivă, există o influență directă din partea celor care activează pe piața uneia dintre cele mai importante materii prime agricole la nivel mondial, tabloul indicând un șir lung de perturbații despre care nu e clar când, dacă sau și în ce fel se vor diminua.
Ce ne așteaptă?
Dacă ne raportăm strict la dinamica cerere/ofertă, ar trebui să ne așteptăm la o perioadă de stabilizare sau scădere a prețurilor. Cu toate acestea, ICO avertizează asupra riscurilor generate de condițiile meteorologice imprevizibile, dar mai ales de politicile adoptate de țările producătoare, care pot influența producția și modifica semnificativ estimările de calmare a creșterii prețurilor.