Preşedintele Comisiei de agricultură din Senat critică Guvernul pentru bugetul alocat ANSVSA: Fermierii vor fi forţaţi să plătească din propriul buzunar testele obligatorii pentru bruceloză, tuberculoză şi alte boli, costuri care se vor reflecta în preţuri mai mari pentru consumatori

fermieri, animale, Olanda, ajutor de stat, Comisia Europeana foto: agriland.ie

Preşedintele Comisiei pentru agricultură din Senat, Sebastian Cernic (USR), a criticat, joi, Guvernul pentru bugetul alocat Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, susţinând că prin reducerea “drastică” a banilor se pune în pericol sănătatea românilor, fiind afectată direct şi activitatea fermierilor, transmite Agerpres.

„Guvernul a decis să ignore un pericol major pentru sănătatea publică şi economia naţională. Deşi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) are nevoie de un miliard de lei pentru 2025, a primit doar 378 de milioane, cu 30% mai puţin chiar decât anul trecut. Această subfinanţare pune în pericol siguranţa alimentelor, sănătatea animală şi capacitatea României de a-şi menţine exporturile de produse de origine animală”, a afirmat Cernic, potrivit unui comunicat al USR, transmis AGERPRES.

Potrivit lui Sebastian Cernic, în cazul în care nu găsesc de urgenţă banii necesari, “criza” va dura nu luni, aşa cum s-a întâmplat în trecut, ci ani de zile, iar crescătorii de animale îşi vor vedea munca aruncată “la groapa de gunoi”.

Reducerea finanţării afectează direct mii de ferme şi exploataţii zootehnice, a explicat senatorul USR, care a adăugat că lipsa testărilor veterinare înseamnă pierderea statutului sanitar al exploataţiilor, ceea ce duce automat la interdicţia comercializării animalelor şi produselor de origine animală, la costuri suplimentare uriaşe pentru testările de recertificare, la restricţii de export pentru carnea şi laptele românesc şi la falimentul crescătorilor de animale şi al producătorilor români.

„Fermierii vor fi forţaţi să plătească din propriul buzunar testele obligatorii pentru bruceloză, tuberculoză şi alte boli, costuri care se vor reflecta în preţuri mai mari pentru consumatori. Practic, Ciolacu bagă mâna în buzunarul fermierilor şi, într-un final, al românilor”, a adăugat Sebastian Cernic.

USR cere Guvernului să înţeleagă că siguranţa alimentară “nu este un lux”, ci o obligaţie “fundamentală” faţă de cetăţeni şi nu se poate permite ca România să se transforme “într-un focar de boli şi restricţii comerciale din cauza indiferenţei guvernanţilor”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *