Unul dintre marile atuuri ale gastronomiei este că, pe lângă nenumăratele ingrediente disponibile, există și o varietate impresionantă de tehnici culinare. Astfel, pe lângă metodele tradiționale de gătit pe plită sau la cuptor, au apărut tehnici mai complexe și inovatoare, precum gătitul sous-vide, deshidratarea, fermentarea sau gătitul la temperaturi foarte scăzute, scrie ABC.
Din fericire pentru pasionații de bucătărie, există din ce în ce mai multe surse de informare despre aceste tehnici, de la emisiuni TV de mare succes, până la canale de social media care oferă sfaturi și rețete pentru toți cei interesați.
@breakingvlad FREIR EN SAL #freir #sal #cocina #sinaceite #ciencia #quimica #ciencia #quimica #aprendeentiktok #aprendecontiktok #cienciaentiktok ♬ sonido original – Breaking Vlad
Un chimist explică ce se întâmplă când prăjești alimente în sare
Recent, un creator de conținut de pe TikTok, Vladimir (@breakingvlad), a publicat un videoclip în care explică dacă este posibil să prăjești alimente folosind sare în loc de ulei, așa cum susțin unele conturi online.
Vladimir, care are studii de chimie, răspunde de obicei la întrebări folosind argumente științifice, iar acest videoclip nu face excepție. Publicația sa a generat un interes enorm, reușind să strângă peste 590.000 de vizualizări doar în prima zi.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
“Un proces asemănător”
Vladimir a fost rugat să comenteze un videoclip viral în care cineva face popcorn folosind doar sare încinsă, așa că a decis să explice realitatea științifică din spatele acestui fenomen. “Uleiul prăjește, spre deosebire de apă care fierbe, deoarece permite încălzirea la temperaturi de peste 100°C”, explică el. Temperatura ideală pentru prăjire este de aproximativ 180°C. “Sarea funcționează similar cu uleiul, ba chiar poate atinge temperaturi mai mari, de peste 200°C”, adaugă Vladimir.
Prin urmare, concluzia sa este clară: orice aliment introdus în sare foarte fierbinte va trece printr-un proces asemănător prăjirii în ulei.
Rezultatul nu este însă același
Cu toate acestea, chimistul avertizează că există diferențe importante. Sarea, spre deosebire de ulei, nu este lichidă, ceea ce înseamnă că nu impregnează alimentele la fel de bine. Prin urmare, textura finală poate fi diferită. Uleiul transferă și o anumită aromă alimentului, lucru care nu se întâmplă cu sarea.
În concluzie, sarea poate fi folosită pentru prăjire datorită temperaturii ridicate, dar rezultatul va fi diferit și vom obține un gust al alimentului care poate părea ciudat, subliniază expertul.
Videoclipul lui Vladimir a generat sute de comentarii în doar câteva ore, iar una dintre cele mai frecvente întrebări a fost dacă alimentele nu devin prea sărate. Răspunsul acestuia? Nu, deoarece, așa cum explică el, sarea nu se lipește ușor de suprafața alimentelor.