Bugetul Ministerului Agriculturii a primit aviz favorabil în comisiile de specialitate din Parlament / Nouă amendamente depuse au fost respinse

Bugetul Ministerului Agriculturii, aviz favorabil în comisiile de specialitate Foto: Dreamstime
Proiectul pentru bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2025 a primit marţi aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament, cu 27 de voturi „pentru” şi 16 „împotrivă”.
La proiectul de buget au fost depuse 9 amendamente, toate fiind respinse.
„Bugetul Ministerul Agriculturii se bazează de investiţii în zootehnie şi industrie alimentară şi bineînţeles şi pe fonduri europene pe care trebuie să le plătim fermierilor şi de aceea anul acesta vom deschide sesiunea de depunere de cereri începând cu 1 martie, astfel încât decalăm faţă de anul 2024, când cererea de depunere începea cu 1 aprilie. Vreau să vă spun că Ministerul Agriculturii are un buget foarte bun anul acesta.
Este un buget echilibrat, vorbim de peste 37 de miliarde de lei credite de angajament, asta înseamnă 7,5 miliarde de euro, dar şi de partea de credite bugetare, de aproape 25,5 miliarde lei. Asta înseamnă un buget de peste 5 miliarde de euro.
Structurat, bugetul Ministerului Agriculturii reprezintă 67% fonduri europene, bani pe care noi anul acesta îi vom plăti, pe de o parte, pe plăţi directe de către APIA, dar şi pe partea de investiţii din FEADR, bani pentru schemele de ajutor de stat, vorbim de Investalim, de sistemul naţional de irigaţii şi dezvoltarea zootehniei în România, pentru că mai avem de finalizat 40% din fermele de reproducţie pe porc, iar cele de pui sunt finalizate în proporţie de 90%”, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în comisiile de Agricultură reunite din Parlament.

Bugetul, cu 5,5% mai mult față de 2024

Potrivit sursei citate, proiectul de buget al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru 2025 este în sumă totală de 37,2 miliarde lei credite de angajament, un plus de 5,5% faţă de 2024, şi 25,03 miliarde lei credite bugetare, în scădere cu 8,40% faţă de anul trecut, transmite Agerpres.
Bugetul de stat pentru 2025 viitor este construit pe o creştere economică de 2,5%, o inflaţie medie anuală de 4,4% şi un deficit de 7,04% din PIB.
Produsul Intern Brut este estimat la 1.912,6 miliarde de lei preţuri curente, în condiţiile unor venituri de peste 667,523 miliarde de lei şi ale unor cheltuieli de 802,170 miliarde de lei. Ponderea cheltuielilor totale în PIB este estimată la 41,9%%, iar cea a veniturilor la 34,9% din PIB.
Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2025 şi cel al bugetului asigurărilor sociale de stat a intrat marţi dimineaţa în dezbaterea comisiilor parlamentare.
Comisiile de specialitate examinează şi avizează bugetele ordonatorilor de credite, acestea urmând a fi dezbătute pe rând în comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului.
Miercuri, începând cu ora 14,00, conform programului anunţat până în prezent, Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc în plen pentru dezbaterea celor două acte normative.
Votul final este programat pentru joi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *