Călătorii prin România, în orice anotimp, au la dispoziție un instrument util pentru a decide unde anume să ia masa: Harta Punctelor Gastronomice Locale ( PGL ) publicată pe site-ul Agenției Naționale pentru Zona Montană.
Potrivit unei actualizări a ANZM, în 2024 erau înregistrate la nivel național 476 de PGL. Cele mai multe din acestea sunt concentrate în Transilvania.
Numai în județul Brașov, al cărui teritoriu este preponderent montan, se află înregistrate 102 de PGL.
În afara arcului carpatic, PGL sunt concentrate în nordul județelor Gorj, Vâlcea, Argeș, Prahova și Buzău.
Și în județele Tulcea și Constanța au fost înregistrate mai multe PGL. Trebuie remarcat că primul PGL a fost înființat în județul Tulcea, în localitatea Crișan – Mila 23, în 22 septembrie 2018, la inițiativa sportivului campion olimpic Ivan Patzaichin ( 1949 – 2021 ), născut în localitatea respectivă, și a arhitectului Teodor Frolu, un promotor activ al patrimoniului turistic al Deltei Dunării.
Ce este un PGL
Punctul gastronomic local este o unitate de valorificare a producţiei primare locale, situat într-o localitate rurală, unde se prepară şi se servesc produse alimentare, după reţete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 15 persoane simultan.
Produsele alimentare din oferta PGL se prepară din materii prime disponibile pe plan local, provenite în principal din producţia primară de la nivelul exploataţiei proprii, de la producători, pescari, vânători, culegători şi colectori de produse forestiere nelemnoase.
Punctul gastronomic local poate funcţiona în incintele existente în locuinţe particulare, ferme agricole, amenajări piscicole, stâne, stupine, crame, adăposturi pescăreşti, fonduri de vânătoare, crescătorii de vânat, complexuri de vânătoare, centre de colectare a ciupercilor şi fructelor de pădure, centre de colectare a vânatului, ocoale silvice, mănăstiri, precum şi în alte construcţii şi amenajări dintr-o localitate rurală, unde se desfăşoară una sau mai multe activităţi conexe cu producţia primară de produse agricole, pescuitul, vânătoarea, recoltarea sau colectarea produselor forestiere nelemnoase.
Punctul gastronomic local poate fi înfiinţat de către persoane fizice şi persoane juridice, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a acestui tip de unitate, la direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor de pe raza judeţului unde acesta îşi desfăşoară activitatea.
Mai multe detalii găsiți pe site-ul https://infopgl.ro/en/