Un coș cu alimente sănătoase costă mai mult decât dublu față de unul cu produse mai puțin sănătoase, conform unei analize realizate de organizația Food Foundation, notează BBC.
Studiul arată că 1.000 de calorii provenite din fructe și legume costă aproximativ 8,80 lire sterline (aproximativ 51 lei), în timp ce aceeași cantitate de calorii din alimente procesate sau semipreparate costă doar 4,30 lire sterline (aproximativ 25 lei). Această diferență de preț afectează în special familiile cu venituri mici, care sunt tot mai mult excluse de la posibilitatea de a avea o alimentație echilibrată.
Diferența de cost între alimentele sănătoase și cele mai puțin sănătoase s-a accentuat în ultimii doi ani
Analiza, realizată pe baza prețurilor a 450 de produse monitorizate de Oficiul Național de Statistică din Marea Britanie, sugerează că diferența de cost între alimentele sănătoase și cele mai puțin sănătoase s-a accentuat în ultimii doi ani. În această perioadă, prețurile alimentelor sănătoase au crescut cu 21%, în timp ce cele ale produselor mai puțin sănătoase au înregistrat o creștere de doar 11%.
Această tendință are un impact semnificativ asupra gospodăriilor vulnerabile. Conform studiului, 60% dintre cele aproximativ opt milioane de familii afectate de insecuritate alimentară în 2024 au redus cantitatea de fructe cumpărate, iar 44% au diminuat consumul de legume. Mai mult, familiile cu cele mai mici venituri ar trebui să aloce 45% din veniturile lor disponibile pentru a putea respecta recomandările guvernamentale privind o alimentație sănătoasă, procent care crește la 70% în cazul familiilor cu copii.
„Este descurajant să faci cumpărături”
Colette, o mamă a doi copii, lucrează în trei locuri, inclusiv ca îngrijitoare la domiciliu și profesoară de canto.
„Este descurajant să mergi la cumpărături în supermarketuri obișnuite, chiar și în cele mai ieftine”, spune ea. „Este incredibil să vezi că nici măcar nu ai o pungă plină de produse și totuși ai cheltuit 20 de lire sterline”.
Pentru a se descurca, apelează la o organizație locală care vinde alimente salvate de la risipă la prețuri reduse. Plătind 8,50 lire sterline, primește trei pungi cu fructe și legume proaspete, alimente congelate și produse de bază.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
„Vreau să le ofer copiilor mei o alimentație decentă. Nu vreau să simt că am eșuat ca mamă pentru că nu pot pune pe masă o masă sănătoasă în fiecare seară”, mai spune Colette.
„Am avut atacuri de panică la casa de marcat”
Julie, în vârstă de 59 de ani, nu poate lucra din cauza unor probleme de sănătate și spune că fără acces la alimente mai ieftine, ar fi într-o situație critică.
„Mi-ar plăcea să merg la magazin fără să îmi fac griji pentru bani. Am avut atacuri de panică la casa de marcat, temându-mă că nu am suficienți bani”, mărturisește ea.
Julcine, mamă a doi gemeni de doi ani, subliniază că, în ciuda prețurilor ridicate, face tot posibilul să le ofere o alimentație sănătoasă. „Pentru copii trebuie să cumperi produse mai scumpe, nu ai de ales. Dacă supermarketurile ar reduce prețurile, ar face o diferență uriașă”.
Soluții guvernamentale pentru o alimentație accesibilă
Anna Taylor, directorul executiv al Food Foundation, consideră că părinții sunt puși într-o situație imposibilă. „Încercarea de a-ți hrăni copiii corespunzător, mai ales cu un venit mic, este ca un act de echilibristică pe sârmă”, este de părere Taylor.
Organizația pe care o conduce cere guvernului să ofere stimulente companiilor pentru a face alimentele sănătoase mai accesibile. „Este un moment decisiv. Guvernul ar putea învăța din greșelile trecutului și ar putea crea mecanisme care să susțină producția de alimente nutritive la prețuri accesibile”, a declarat Taylor pentru BBC.
Ministrul pentru securitate alimentară și afaceri rurale, Daniel Zeichner, a recunoscut problemele evidențiate în raport și a afirmat că acestea vor fi abordate în viitoarea Strategie Națională pentru Alimentație.
„Nu putem face acest lucru singuri, motiv pentru care colaborăm cu toți actorii din sectorul alimentar pentru a transforma industria în bine”, a precizat ministrul.
Această problemă nu este specifică doar Marii Britanii, ci se resimte și în România, unde alimentele sănătoase sunt adesea inaccesibile pentru o mare parte a populației, în special în contextul creșterii prețurilor la produse de bază precum legumele, fructele și lactatele.