Exporturile și importurile agro-alimentare ale UE au atins niveluri record în octombrie 2024 / Marea Britanie și SUA, principalele destinații pentru exporturi

Importurile și exporturile agro-alimentare au atins un nou record în octombrie anul trecut Foto: Dreamstime

În octombrie 2024, comerțul cu produse agro-alimentare al UE a atins niveluri record, cu exporturi totalizând 21,7 miliarde de euro și importuri de 16,2 miliarde de euro. Exporturile au crescut cu 10%, iar importurile cu 19% față de luna precedentă. Datele cumulate din ianuarie până în octombrie arată o creștere de 6% a importurilor și o creștere de 3% a exporturilor. Acestea sunt principalele concluzii ale celui mai recent raport lunar privind comerțul agro-alimentar, publicat de Comisia Europeană pe 24 ianuarie.

Exporturi

Exporturile agro-alimentare ale UE au atins un nivel record de 21,7 miliarde de euro în octombrie 2024, în creștere cu 10% față de luna precedentă și cu 8% mai mult decât în octombrie 2023. Această creștere a fost impulsionată de volumele mari de export și de menținerea prețurilor ridicate din 2022. Exporturile cumulate pentru anul 2024 au ajuns la 197,3 miliarde de euro, o creștere de 3% comparativ cu 2023.

Marea Britanie și Statele Unite au rămas cele mai importante destinații pentru exporturile agro-alimentare ale UE între ianuarie și octombrie 2024, cu valori de 44,9 miliarde de euro, respectiv 25,1 miliarde de euro. Exporturile către China au scăzut cu 937 de milioane de euro (-8%), din cauza reducerii livrărilor de cereale, carne de porc și produse lactate.

În ceea ce privește produsele exportate, cafeaua, ceaiul, cacaoa și condimentele au înregistrat cea mai mare creștere între ianuarie și octombrie, cu o creștere de 2,1 miliarde de euro (+31%), datorită prețurilor în creștere la produsele din cacao și a volumelor mai mari. Exporturile de măsline și ulei de măsline au crescut cu 2 miliarde de euro (+49%) datorită menținerii prețurilor ridicate, în timp ce exporturile de zahăr s-au dublat de mai mult de două ori (+120%). În schimb, cerealele au înregistrat cea mai mare scădere a valorii exporturilor (-2,1 miliarde de euro, -17%), din cauza prețurilor mai mici.

Importuri

Importurile agro-alimentare ale UE au atins un nivel record de 16,2 miliarde de euro în octombrie 2024, reflectând o creștere de 19% față de luna precedentă și o creștere de 21% față de octombrie 2023. Această creștere a fost impulsionată de volumele și prețurile mai mari ale importurilor, apropiindu-se de nivelurile din 2022. Importurile cumulate din ianuarie până în octombrie au totalizat 141,1 miliarde de euro, cu 6% mai mult decât în 2023.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Importurile din Brazilia au rămas cele mai mari, de 14,4 miliarde de euro, în ciuda unei scăderi de 3% datorită prețurilor mai mici la semințele oleaginoase și volumul redus de cereale. Între timp, importurile din Coasta de Fildeș au înregistrat cea mai mare creștere (+2 miliarde de euro, +60%), impulsionată în principal de creșterea prețurilor la cacao, în timp ce Australia și Rusia au înregistrat cele mai mari reduceri.

În ceea ce privește produsele importate, cafeaua, ceaiul, cacaoa și condimentele au crescut cu 7,1 miliarde de euro (+41%) datorită prețurilor în creștere la cacao și cafea. Între timp, importurile de cereale și semințe oleaginoase au scăzut cu 1,8 miliarde de euro (-18%) și respectiv 1,7 miliarde de euro (-9%), în principal din cauza prețurilor mai mici, în ciuda unei creșteri a volumelor pentru semințele oleaginoase.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *