Fermierii din România ar putea beneficia de finanțări nerambursabile de până la 200.000 de euro, grație unui nou program guvernamental intitulat „Prima Seră”. Proiectul de lege care reglementează acest program a fost deja aprobat de Senat și urmează să fie dezbătut și votat în Camera Deputaților, scrie Ziarul de Iași.
Obiectivul principal al inițiativei este modernizarea agriculturii românești prin construirea de sere și solarii noi, dotate cu tehnologii de ultimă generație, inclusiv sisteme avansate de încălzire. Potrivit proiectului, finanțarea va fi accesibilă persoanelor fizice, persoanelor juridice, cooperativelor agricole și altor organizații de producători, cu condiția respectării unor criterii stricte.
Condiții de eligibilitate
Beneficiarii trebuie să dețină o suprafață cultivabilă de cel puțin 1.200 metri pătrați pentru legume sau fructe. Mai mult, serele eligibile pentru finanțare trebuie construite de la zero, utilizând cele mai noi tehnologii disponibile. Solicitantul trebuie să demonstreze că nu se află în proceduri de faliment sau lichidare.
Ajutorul financiar va acoperi până la 80% din valoarea totală a proiectului, dar nu va depăși suma de 200.000 de euro per beneficiar. Fondurile vor putea fi utilizate pentru achiziționarea materialelor de construcție, utilajelor, echipamentelor și sistemelor de încălzire.
Fermier: „După ce ne-au dat în cap cu Ordonanța trenuleț, acum ne dau ajutoare pentru sere. Doamne ajută!”
Victor Ierbașu, un fermier din județul Iași, vede cu optimism acest program: „După ce ne-au dat în cap cu Ordonanța trenuleț, acum ne dau ajutoare pentru sere. Doamne ajută! Măcar să putem îndeplini condițiile, că eu chiar aveam în plan să-mi construiesc două sere pentru legume. Clima s-a schimbat mult, iar județul nostru nu este cel mai irigat din țară. Ne-a cam ajuns agricultura de subzistență, adică «Dă Doamne să plouă!» Să știți că mi-ați dat o veste bună cu banii ăștia. Sper să se aprobe repejor!”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Programul „Prima Seră” vine în completarea altor inițiative naționale, precum „Programul de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate”, care oferă ajutoare de minimis pentru producătorii de tomate, ardei gras, gogoșar, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde. Acest program asigură un sprijin financiar de până la 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar.
De exemplu, în județul Iași, în ciclul I de producție la tomate din anul trecut, 151 de fermieri au beneficiat de peste 1 milion de lei prin această schemă de ajutor.