Gustul vinului ar putea avea de suferit dacă este consumat la o altitudine de circa 10.000 de metri, într-un avion. Cel puțin asta susțin specialiștii de la Food and Wine, care arată că altitudinea are un impact și asupra corpului uman: fie că este vorba de piele uscată, congestie sau glezne umflate. Din acest motiv, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că gustul vinului va părea diferit la această altitudine.
Existp chiar o bază științifică reală pentru modul în care ar trebui să alegi vinul în timpul unui zbor. „Cel mai important simț în aprecierea vinului – și, de fapt, a oricărei băuturi sau mâncăruri – este simțul mirosului,” explică Tim Jackson, expert în vinuri, care se ocupă de selecția băuturilor la bordul zborurilor British Airways și în saloanele lor. Jackson își amintește de un experiment din școală, când elevii au tăiat o ceapă și și-au ținut strâns înte degete nasul în timp ce o mâncau. „Nu avea niciun gust!” exclamă el. „Dincolo de textură, nu puteai să-ți dai seama dacă era ceapă sau măr – totul din cauza faptului că simțul mirosului era blocat.”
În aer, simțul mirosului este diminuat din cauza schimbării presiunii și umidității, motiv pentru care este recomandat să alegi un vin produs din struguri aromatici, cum ar fi Sauvignon Blanc, Riesling sau Gewurztraminer. Aceste vinuri au arome fructate și florale mai pronunțate. Majoritatea vinificatorilor încearcă să păstreze aceste note prin folosirea oțelului inoxidabil sau a butoaielor mari și vechi de stejar pentru fermentare, deoarece acestea nu adaugă arome suplimentare vinului. În mod special, Sauvignon Blanc din Marlborough, Noua Zeelandă, este o alegere sigură. Aceste vinuri sunt pline de arome de coacăze, flori de soc și fructul pasiunii pe sol, toate fiind amplificate la altitudine.
Vinul pe care să nu-l comanzi în avion
Totuși, asta nu înseamnă că soiuri precum Chardonnay sau Pinot Grigio (mai puțin aromate) te vor dezamăgi. Modul în care un vin este fermentat și maturat este esențial pentru a determina gustul său la bordul unui zbor. De exemplu, un Chardonnay maturat în butoaie de stejar este probabil să aibă un gust neted și echilibrat în aer.
Dar dacă îți dorești să savurezi un vin roșu în timpul zborului, o sticlă intensă de Cabernet Sauvignon sau Syrah ar putea să nu fie cea mai potrivită alegere. „Când vine vorba de vinuri roșii, nu mă uit doar la intensitatea aromei la nivelul solului, ci și la cantitatea de taninuri și cât de bine sunt acestea echilibrate cu intensitatea aromelor vinului,” spune Jackson. „Dacă taninurile sunt foarte pronunțate la sol, în aer vor deveni dominante, provocând o senzație excesiv de uscată și astringentă.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Pentru un vin roșu care să mulțumească toți pasagerii, Jackson recomandă Pinot Noir, cum ar fi Cloudline din Oregon sau Buena Vista din North Coast, California, ambele disponibile în meniurile de vin ale British Airways la clasa întâi și business. „Acestea au o intensitate aromatică mare și un nucleu bun de fruct, dar taninurile lor sunt relativ delicate și suple, așa că funcționează bine în aer,” explică el.
Și dacă vrei să amplifici gustul vinului, nu uita să iei cu tine niște căști pentru atenuarea zgomotului, despre care oamenii de știință spun că pot oferi o „condimentare sonică” alimentelor și băuturilor, deoarece zgomotul de fundal dintr-un avion afectează și papilele gustative.