România a raportat în anul 2023 cel mai mare număr de cazuri de Trichineloză la pacienți umani: 23 din totalul de 76 de cazuri raportate la nivelul Uniunii Europene, potrivit unui raport recent al Agenției Europene pentru Siguranța Alimentelor ( EFSA ).
Numărul bolnavilor de Trichineloză a crescut de aproape șase ori față de 2022, când au fost înregistrate 4 cazuri. În 2021, 6 bolnavi; în 2020, 4 cazuri; în 2019, 4 cazuri.
Pe locul II, se situează Spania, cu 18 cazuri. În 2022 și 2021, țara iberică a raportat un singur caz. În 2019, 12 cazuri.
Pe locul III, se plasează Italia, cu 12 pacienți înregistrați. În 2022, italienii au înregistrat 4 cazuri de Trichineloză, iar în 2021, zero cazuri. În schimb, în 2020, Italia a deținut recordul la nivel european: 79 de cazuri raportate. În 2019, 10 pacienți.
În total, 11 state au raportat cazuri de Trichineloză.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Țări fără cazuri de Trichineloză: Olanda, Luxemburg, Malta, Slovacia, Slovenia, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Irlanda.
În ce privește rata de îmbolnăvire ( numărul de cazuri raportate la 100.000 de locuitori ), România se află pe locul doi cu o rată de 0,12. Pe locul I se află Letonia, cu 0,21 ( 4 cazuri ).
Rata la nivel european a crescut de la 0,1 ( în 2022 ) la 0,2 ( în 2023 ), din cauza creșterii cazurilor în România, Spania și Italia.
Porci bolnavi
În 2023, România și Spania au avut împreună peste jumătate (53,9%) din toate cazurile de trichineloză confirmate în UE. Trei FBO/Food -Borne Outbreak/Focar de toxiinfecții alimentare, cel puțin doi pacienți ) implicând 31 de cazuri umane au fost raportate de Bulgaria, România și Spania. În general, raportările au fost legate de izbucnirea unor focare, referindu-se mai puțin la cazuri individuale.
România a raportat un număr de 43 de porci infestați cu Trichinella, din 46 înregistrați la nivel european. Cei 43 de porci din România erau crescuți pentru îngrășare în sistem intensiv. Restul porcilor infestați au fost raportați de Croația ( un porc crescut în aer liber ) și de Spania ( doi porci crescuți în aer liber ).
Cei 46 de porci bolnavi au fost depistați dintr-un total de 133 de milioane de animale testate în 27 de state membre și în Regatul Unit (Irlanda de Nord).
Identificarea speciei de Trichinella a fost raportată pentru 41 (89,1%)
din 46 de porci. T. spiralis a fost detectată la 32 (78,0%) și T. britovi la nouă (21,9%) din cei 41 de porci la care a fost identificată specia de Trichinella.
Întocmai ca în anii precedenți, Trichinella a fost detectată la porci care nu au fost crescuți în condiții de adăpostire controlate / ”not raised under controlled housing conditions” (România) – cu referire la controlul sanitar veterinar, n.m. – sau la porci crescuți în aer liber sau în curte în regiuni rurale ale UE (Spania și Croația).
Cauze și simptome
Trichineloza este o boală parazitară cauzată de ingestia larvelor de Trichinella spp., un parazit nematod ( un vierme ). Boala este transmisă la oameni prin consumul de carne infestată și insuficient gătită, de obicei carne de porc sau produse derivate, dar și de carne de vânat (cum ar fi mistreții ).
”Simptomele trichinelozei, atunci când larvele sunt în intestine includ:
- diaree;
- crampe abdominale;
- oboseală sau energie scăzută;
- greaţă;
- vărsături.
Simptomele trichinelozei care pot apărea după ce larvele intră în țesutul muscular includ:
- dureri, în special dureri musculare;
- febră mare;
- umflarea feței;
- sensibilitate la lumină;
- infecții oculare persistente;
- erupții cutanate inexplicabile;
- dureri de cap;
- Frisoane” – sursa: Medlife.
Citește și Brăila: Caz confirmat de trichineloză la un copil de 9 ani, transferat la un spital din Bucureşti