Uniunea Africană și-a stabilit noua strategie pentru dezvoltarea sectorului agricol / Scopul CAADP 2026 – 2035 este acela de a pune capăt foametei pe continent! Concluzia summit-ului: „Trebuie să ducem sapa la muzeu!”

Sursa foto: Rawpixel Sursa foto: Rawpixel

Peste 2000 de delegați, inclusiv șefi de stat și de guvern de pe întreg continentul, au participat la lucrările Summitului extraordinar privind Programul de Dezvoltare a Agriculturii din Africa (CAADP) de la Kampala, Uganda. 

Summitul a adoptat Strategia și Planul de acțiune CAADP (2026-2035) pentru a ghida transformarea sectorului agricol în următorii 10 ani, împreună cu documentul de consens, Declarația de la Kampala 2025.

 „Trebuie să ducem sapa la muzeu și, în același timp, să investim în achiziționarea de mijloace adecvate de producție agricolă (mecanizare, digitalizare, îmbogățirea solului etc.), care să fie utilizate în conformitate cu echilibrele de mediu și cu o preocupare constantă pentru adaptarea la schimbările climatice”, a spus președintele Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki Mahamat, citat de dailyagricnews. 

„Aș dori să subliniez rolul crucial al sectorului privat în promovarea agro-industriei, precum și așteptările noastre substanțiale cu privire la beneficiile operaționalizării Zonei de Liber Schimb Continentale Africane (AfCFTA)”, a adăugat el.

Strategia nou adoptată pune accentul pe o abordare a sistemelor alimentare pentru a răspunde nevoilor agricole complexe ale Africii, concentrându-se pe agro-procesare, post-producție și rezistență la șocurile climatice. 

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Un accent deosebit este acordat incluziunii, cu un accent special pe împuternicirea femeilor, tinerilor și grupurilor marginalizate, pentru a accesa resurse și oportunități. Se așteaptă ca strategia să îmbunătățească securitatea alimentară, să reducă importurile de alimente, să stimuleze creșterea economică și să promoveze dezvoltarea durabilă.

 De asemenea, își propune să atingă obiectivele critice de transformare a sistemului alimentar prin îmbunătățirea sistemelor de inputuri agricole, îmbunătățirea accesului la semințe de calitate, hrană pentru animale și îngrășăminte și promovarea creșterii durabile prin industrializare. 

Strategia abordată va ține cont de provocările duble ale malnutriției și insecurității alimentare prin creșterea accesului la terenuri pentru femei, tineri și grupuri marginalizate, alături de diversificarea surselor de venit și promovarea gestionării durabile a resurselor naturale și a protecției sociale.

De la finanțare mixtă la obligațiuni agricole!

Planul introduce modele de finanțare inovatoare, cum ar fi finanțarea mixtă și obligațiunile agricole, pentru a atrage și a asigura finanțare suplimentară pentru dezvoltarea durabilă și abordarea provocărilor climatice. 

Acesta pledează pentru o coordonare eficientă între guverne, organisme regionale, instituții financiare și sectorul privat pentru a crea un mediu favorabil care să încurajeze investițiile. De asemenea, promovează garanții pentru a aborda crizele actuale – cum ar fi pandemia COVID-19, conflictele și presiunile economice globale.

Președintele Ugandei: „Cum poți spune că promovezi turismul, când toată mâncarea pe care o mănâncă turiștii este importată?”

Președintele ugandez Yoweri Museveni a făcut apel la adăugarea de valoare a produselor agricole pentru a asigura integrarea verticală a sectorului de la grădină la masă și de la fermă la garderoba pentru haine și încălțăminte. „Cum poți spune că promovezi turismul, când toată mâncarea pe care o mănâncă turiștii este importată?”, a întrebat el. Președintele Museveni a declarat că este nevoie de cercetare științifică pentru a asigura că semințele de calitate îmbunătățită, care oferă randamente mai mari și sunt rezistente la boli și secetă, ajung la fermieri.

Președintele kenyan William Ruto a declarat, de asemenea, la summit că țările africane trebuie să colaboreze pentru a construi sisteme alimentare reziliente prin investiții în infrastructură, promovarea inovației și adoptarea tehnologiei. “Obiectivul este de a pune capăt foametei pe continent, de a asigura accesul la alimente hrănitoare, de a promova practici durabile care protejează viitorul planetei și de a poziționa agricultura ca un motor al locurilor de muncă și al prosperității”, a spus el.

Strategia CAADP 2026 – 2035 prevede consolidarea sistemelor de input, inclusiv sisteme de semințe, îngrășăminte, apă și servicii de extensie, precum și adoptarea de practici agricole durabile.

În plus, solicită crearea unui mediu politic și de reglementare favorabil pentru tehnologiile emergente, AI, digitalizare și dezvoltarea agriculturii de precizie. De asemenea, aceasta prevede stimularea creșterii, competitivității și sustenabilității întreprinderilor agroindustriale, cu accent pe IMM-uri.

Acesta solicită integrarea micilor fermieri, a femeilor și a tinerilor în lanțurile valorice și piețele regionale, precum și adoptarea unor politici comerciale și de achiziții care să integreze femeile și tinerii pe piețele locale, naționale, regionale și internaționale. 

Strategia va contribui, de asemenea, la dezvoltarea și integrarea lanțurilor valorice pentru a stimula adăugarea de valoare de-a lungul întregului lanț valoric, precum și pentru a consolida accesul pe piață și facilitarea comerțului prin reforme de politică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *