Cel mai bun rezultat obţinut de la debutul campaniei, în 2019, a Colectei Naţionale de Alimente este de 626,9 de tone de alimente donate pentru peste 100.000 de persoane, în doar trei zile, a anunţat Federaţia Băncilor pentru Alimente din România (FBAR), transmite Agerpres.
Potrivit unui comunicat transmis vineri AGERPRES, sub sloganul “Împreună hrănim speranţa”, FBAR şi cele nouă Bănci Regionale pentru Alimente din Bucureşti, Cluj, Roman, Braşov, Oradea, Timişoara, Constanţa, Craiova şi Galaţi au desfăşurat o nouă colectare în perioada 13-15 decembrie 2024.
„Ediţia de Crăciun a Colectei Naţionale de Alimente a stabilit un nou record, demonstrând puterea solidarităţii şi generozităţii. Graţie sprijinului donatorilor din toată ţara, au fost colectate 626,9 tone de alimente neperisabile, echivalentul a 26 de tiruri pline de hrană. Această cantitate impresionantă a fost transformată în 1.253.941 de porţii de mâncare, oferind sărbători mai demne şi mai senine pentru 100.793 de persoane vulnerabile, prin intermediul a 352 de organizaţii caritabile partenere”, arată sursa citată.
Deşi iniţiativa s-a încheiat oficial în magazinele partenere pe 15 decembrie, campania a continuat în depozitele Băncilor pentru Alimente şi în cămările organizaţiilor partenere, până când fiecare aliment donat a ajuns la cei care aveau cea mai mare nevoie. Angajaţi, organizaţii şi voluntari dedicaţi au sortat cu grijă alimentele, iar maşinile au parcurs sute de kilometri pentru a prelua donaţiile din magazine şi a le pune pe masa celor vulnerabili.
La campanie au participat retaileri precum Lidl România, Penny | Rewe România, Auchan România şi Kaufland România, alături de Chep România şi Edenred România.
„Această ediţie a Colectei Naţionale de Alimente subliniază solidaritatea şi forţa unei reţele naţionale a binelui, care conectează generozitatea donatorilor cu nevoile celor mai vulnerabili. Este cea mai amplă mobilizare din istoria campaniei, demonstrând că, indiferent de provocări, oamenii de bine găsesc puterea de a sprijini semenii aflaţi în dificultate. Mulţumim tuturor celor implicaţi – donatori, voluntari, parteneri din retail şi organizaţii caritabile. Fiecare aliment donat a fost mai mult decât hrană – a fost un simbol al speranţei şi al umanităţii”, a declarat Gabriel Sescu, preşedintele FBAR, citat în comunicat.
Băncile pentru Alimente colectează şi redistribuie ONG-urilor partenere produse pe care producătorii, importatorii, distribuitorii sau retailerii le donează sau le transferă cu scopul de a reduce risipa alimentară.
FBAR se inspiră din modelul Federaţiei Europene a Băncilor pentru Alimente (FEBA) şi este recunoscută ca membru cu drepturi depline al acesteia. Din 2016, când a fost creată prima Bancă pentru Alimente la Bucureşti şi până astăzi, Reţeaua Naţională a Băncilor pentru Alimente a salvat de la pierdere şi risipă 27.486 tone de alimente, în valoare de peste 64 milioane euro. Aceste alimente au fost transformate în aproximativ 54,9 milioane de porţii de hrană pentru peste 292.600 persoanele în dificultate, aflate în grija celor 807 ONG-uri partenere.