Pe măsură ce Crăciunul și Revelionul se apropie cu pași repezi, iar cinele copioase, de la petrecerile prelungite până la ore târzii, bat la ușă, trebuie să știi că pielea noastră, adesea, suportă consecințele. Descoperă, potrivit express.co.uk, ce efecte pot avea aceste lucruri asupra tenului tău.
Cum ar putea Crăciunul să fie cauza problemelor tale de piele? Simplu! De la riduri cauzate de zahăr, până la pielea uleioasă din cauza vinului băut în exces. Iată ce impact au aceste lucru asupra tenului tău.
Nopțile pierdute pot favoriza acneea
Excesele pot deveni un obicei în perioada sărbătorilor, dar, potrivit dermatologului Ellie Rashid, o singură noapte de somn insuficient poate afecta modul în care arăți a doua zi. „O noapte nedormită sau cu un somn insuficient și de proastă calitate ridică nivelul de cortizol, crescând inflamația și distrugând colagenul și acidul hialuronic al pielii. Acest lucru contribuie la apariția ochilor umflați și a pielii palide și obosite”, spune dr. Rashid.
Un program de somn neregulat a fost asociat cu o hidratare scăzută a pielii, iar lipsa somnului a fost legată de pielea uleioasă și acneea. Într-o lume ideală, ai dormi între șapte și nouă ore pe noapte, dar dr. Rashid spune că, deși nu putem compensa lipsa somnului cu odihnă suplimentară în weekend, o noapte de somn odihnitor după o noapte în care te-ai culcat târziu poate ajuta la procesele de reparare ale pielii. „Nu va face însă ca somnul cronic prost să fie reparat – somnul constant de bună calitate este esențial”, explică medicul.
Excesul de alcool deshidratează pielea și o îmbătrânesc
Cercetările efectuate de Drinkaware au arătat că două treimi dintre consumatorii din Marea Britanie abuzează de băuturi alcoolice în perioada sărbătorilor, lucru valabil, de altfel, și pentru locuitorii din orice altă parte a lumii. Deși un pahar de vin nu este, probabil, dăunător pielii tale, dr. Rashid avertizează că un consum de peste 14 pahare de alcool pe săptămână poate fi problematic, pe termen lung. „Alcoolul în exces poate duce la deshidratare și la un ten palid. De asemenea, poate duce la creșterea fluxului sanguin către față. Acest lucru poate agrava afecțiuni precum rozaceea”, spune dermatologul.
Când consumi alcool, corpul tău îl descompune în metaboliți, unii dintre aceștia fiind toxici. Dr. Beibei Du-Harpur, dermatolog la King’s College din Londra, explică faptul că „celulele pielii sunt vulnerabile la acești metaboliți toxici, care accelerează îmbătrânirea pielii. Redu impactul prin consumul de apă și prin mâncarea alimentelor, pentru a dilua alcoolul.”
Din fericire, Dr. Du-Harpur spune că ar trebui mai mult de un Crăciun cu excese pentru a deveni o problemă semnificativă: „Aceste schimbări celulare se acumulează de-a lungul decadelor, așa că este ceva de luat în considerare în contextul stilului tău de viață global și al cantității de alcool pe care o consumi regulat.”
Gustările sărate produc umflături sub ochi
Nu este ceva neobișnuit să te regăsești în imaginea cuiva care mănâncă un bol cu chipsuri sau alune sărate, la o petrecere de Crăciun. Dr. Rashid avertizează: „Gustările sărate pot crește retenția de apă și pot duce la umflături, în special în jurul ochilor.” Așadar, alege înțelept, optând pentru legume crude în loc de cârnați de cocktail, de exemplu.
Efectele nocive ale abuzului de zahăr pot fi inversate în câteva săptămâni. Iată cum
De la vinul fiert plin de zahăr până la abundența deserturilor de Crăciun și cutiile cu ciocolată, există o mulțime de alimente și băuturi dulci de savurat de sărbători.
Dar dr. Rashid avertizează: „Consumul de zahăr poate duce la glicarea celulelor, ceea ce, în final, dăunează colagenului și elastinei noastre și încetinește turnoverul celular, făcând pielea să arate mai palidă și mai texturată.”
„Zahărul este și inflamator, așa că, în timp, poate duce la afecțiuni precum acneea. Cu cât perioada de schimbare a dietei este mai lungă, cu atât sunt mai multe șanse ca aceasta să afecteze pielea. Din fericire, dacă a existat o perioadă de consum crescut de alimente și băuturi dulci, efectele pot fi inversate în câteva săptămâni cu o dietă mai diversificată din punct de vedere nutrițional,” spune Dr. Rashid.
Pielea noastră nu iubește stresul, pentru că o îmbătrânește
Crăciunul poate fi stresant, iar pielea noastră nu prea iubește stresul. „Perioadele stresante cresc producția de radicali liberi, molecule instabile care pot dăuna celulelor pielii, ducând la îmbătrânirea accelerată a pielii și inflamație”, spune Dr. Rashid.
În plus, un exces de hormonul stresului, cortizol, stimulează glandele sebacee, generând condiții favorabile agravării acneei.
Dacă poți, iesi la o scurtă plimbare – cercetările au arătat că doar 10 minute de mișcare în aer liber pot ajuta la reducerea stresului.