Record absolut de temperatură în Maroc: 50,4 grade Celsius, într-una dintre cele mai puternice regiuni legumicole; țara nord africană este cel mai important furnizor de tomate pe piața UE

Maroc a înregistrat în 11 august 2023, la ora 13:33, cea mai mare temperatură din istoria sa: 50,4 grade Celsius, măsurate în regiunea Souss Massa. Valul de căldură extremă a durat 3 zile și a fost însoțit de un fenomen meteorologic numit „Chergui”, caracterizat prin vânt fierbinte, uscat, venit din Sahara, și prin furtuni de nisip. Temperaturi record au fost înregistrate și în câteva orașe marocane: Agadir, 50,2 grade, și Taroudant, 48,3 grade, potrivit unui raport al Direcției Naționale de Meteorologie.

Mehdaoui Elmokhtar, un cultivator de citrice din apropierea orașului Agadir, a declarat: “Abia am ieșit din acest val de căldură, care s-a intensificat în acest weekend. Suntem în proces de centralizare a datelor cultivatorilor și de evaluare a pagubelor. În timp ce noi așteptăm cifrele efective la nivel regional, pot spune că nu am scăpat nevătămați”.

Mehdaoui continuă: „În satul Houara, unde se află ferma mea, temperatura maximă a fost de 50,2 grade. Din fericire, nu este totul pierdut, canicula a durat doar 3 zile, iar temperaturile încep să scadă deja. În ceea ce privește pagubele, prima mea estimare duce către un procent de 5% din culturi, din cauza arsurilor solare, 5% din recolte, nu din suprafață”.

De menționat că operatorii din alte sectoare raportează daune mai mari, cum ar fi sectorul legumelor timpurii, de exemplu, care sunt mai sensibile la căldură decât citricele.

Un cultivator de tomate activ în regiunea Souss Massa a declarat, pentru FreshPlaza, sub condiția anonimatului: „Suntem încă în proces de evaluare a pagubelor și este încă prea devreme pentru a avea niște rezultate sigure. Cu toate acestea, pot spune că pagubele sunt destul de mari. Arsurile solare nu sunt larg răspândite, dar implică totuși suprafețe mari care vor necesita replantare.”

Fermierul continuă: „Temperaturile au ajuns la 55 de grade în sere, iar valul a stat prea mult, până la 48 de ore, chiar și noaptea temperaturile au ajuns la 45 de grade. Căldura a fost însoțită și de vârtejuri de nisip”.

Canicula a venit într-un moment prost, potrivit cultivatorului. El explică: „A venit într-un moment în care cumpărăm semințe noi pentru a face față problemelor fitosanitare, ceea ce înseamnă că va exista o lipsă de semințe pentru a înlocui plantele pierdute din cauza arsurilor solare. O mare parte din roșii, ardei și alte culturi timpurii sunt cultivate pentru a fi livrate începând cu luna octombrie. Aceasta înseamnă că sezonul de tomate și legume timpurii va fi amânat în acest an, deși este încă prea devreme pentru a oferi date privind întârzierea efectivă sau volumele pierdute.”

Regiunea Souss Massa este unul dintre cele mai importante bazine legumicole din Maroc. Țara nord africană este cel mai important furnizor de tomate pentru Uniunea Europeană. Din cele 761.264 t de tomate ajunse pe piața europeană în 2022, 522.925 t au provenit din Maroc.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *