Ce se întâmplă cu corpul femeilor când beau cafea în timpul ciclului menstrual/Dovezile arată că nu are nicio influență/Excesul însă poate da bătăi de cap

Ce se întâmplă dacă bei cafea în timpul ciclului menstrual Foto: Dreamstime

Există multe opinii contradictorii despre cum reacționează corpul atunci când o femeie bea cafea în timpul ciclului menstrual, notează eatingwell. Cafeaua (sau, mai precis, cofeina din cafea) a fost asociată de experți cu efecte negative în timpul menstruației, inclusiv intensificarea simptomelor sindromului premenstrual (PMS) și sensibilitatea sânilor. Aceste afirmații provin dintr-un studiu observațional publicat cu decenii în urmă, precum și dintr-un alt studiu mai vechi care a analizat cum consumul moderat de cofeină ar putea influența nivelurile de estrogen ale unei femei. Cu toate acestea, cercetările rămân neconcludente.

Prin urmare: poate consumul de cafea să prelungească menstruația sau să agraveze simptomele PMS? Dieteticianul și expertul în sănătatea femeilor, Elizabeth Ward, a explicat că nu există dovezi științifice care să susțină aceste afirmații.

Câtă cafea este prea multă

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) recomandă limitarea consumului de cofeină la 400 de miligrame pe zi. O cană de cafea obișnuită conține aproximativ 100 de miligrame de cofeină la aproximativ 240 ml, ceea ce înseamnă că o persoană nu ar trebui să depășească aproximativ patru căni de cafea pe zi.

Vezi detalii

Totuși, dacă cineva consumă mai mult decât această cantitate de cofeină, există riscul de toxicitate la cofeină, adică un consum excesiv de cofeină dintr-o dată. Experții avertizează că supradoza de cofeină poate fi chiar fatală. Simptomele unei supradoze includ:

  • Dificultăți de respirație
  • Agitație și anxietate
  • Bătăi neregulate ale inimii
  • Greață sau vărsături
  • Amețeli
  • Febră
  • Diaree
  • Convulsii
  • Spasme musculare
  • Sete excesivă
  • Creșterea urinării

De asemenea, băutorii de cafea pot experimenta simptome de sevraj după consumul de cofeină, precum dureri de cap, somnolență, iritabilitate, greață și dificultăți de concentrare.

Ce se întâmplă când bei cafea în timpul menstruației

Simptomele PMS vor rămâne la fel

În ciuda unor afirmații, nu există dovezi concrete care să lege consumul de cofeină de intensificarea simptomelor PMS.

„Cred că putem spune cu siguranță că nu există prea multe dovezi care să arate că cofeina afectează ciclul menstrual,” spune Ward. Ea indică un studiu prospectiv din 2016 publicat în American Journal of Clinical Nutrition, care confirmă că nu există o asociere între consumul de cofeină și simptomele PMS. Studiul a evaluat consumul de cofeină, cafea și ceai în cadrul unui studiu de caz-control, iar după ce au fost luate în considerare factori precum vârsta și fumatul, cercetătorii nu au găsit nicio legătură între consumul de cofeină și simptomele PMS.

„Cu toate acestea, oamenii reacționează diferit la cofeină,” avertizează Ward. „Femeile care consumă aceeași cantitate rezonabilă (400 de miligrame) în mod regulat, probabil nu vor simți niciun efect al cofeinei asupra ciclului menstrual.”

Durata menstruației va rămâne aceeași sau poate fi chiar mai scurtă

Deși un studiu observațional din anii 1990 sugera că cofeina ar putea afecta durata ciclului menstrual, un studiu mai recent din 2022, publicat în BMC Women’s Health, a afirmat contrariul. După evaluarea a 9.335 de femei premenopauzale cu vârste cuprinse între 25 și 45 de ani, cercetătorii au constatat că băutoarele de cafea aveau șanse mai mici să experimenteze cicluri menstruale mai lungi. Cu alte cuvinte, consumul de cafea nu influențează durata ciclului menstrual sau chiar ar putea să-l scurteze.

Ward subliniază că ambele studii citate sunt observaționale. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina cum poate influența cafeaua durata ciclului menstrual. Totuși, nu există dovezi suficiente care să sugereze că ar putea prelungi menstruația.

Excesul de cafea ar putea intensifica disconfortul menstrual

Deși studiile nu leagă consumul de cofeină de ciclurile menstruale, Ward menționează că excesul de cofeină poate amplifica disconfortul pe care îl resimți deja unele femei în timpul ciclului. „Prea multă cofeină poate intensifica disconfortul menstrual, provocând tremurături, probleme de somn, creșterea ritmului cardiac și diaree,” spune Ward. „Băuturile cofeinizate, precum cafeaua, pot crește și aciditatea stomacului.”

Cu toate acestea, dacă te limitezi la cele 400 de miligrame recomandate (sau 4 căni de cafea) pe zi, cofeina nu ar trebui să îți afecteze ciclul obișnuit. Ward chiar subliniază beneficiile cofeinei. Oferă un impuls de energie dacă ai tendința de a experimenta oboseală în timpul ciclului menstrual.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *