Mai puțină risipă alimentară: Germania solicită introducerea în legislația europeană a ”operatorului economic caritabil de alimente” / Propunerea vizează reducerea poverii administrative asupra donatorilor de alimente

risipa alimentara, agrifish, germania Sursa foto: Pexels

Germania a prezentat la reuniunea Consiliului pentru Agricultură și Pescuit, organizată la Bruxelles, în perioada 9 – 10 decembrie, propunerea de recunoaștere juridică a categoriei ”operator economic caritabil de alimente”, pentru a eficientiza activitățile de reducere a risipei alimentare în Uniunea Europeană. 

”Scopul propunerii este să se reducă povara administrativă asupra donatorilor atunci când ei donează alimente și pentru a ne asigura că alimentele sunt folosite în scopul propriu-zis. Acesta este în conformitate și cu Dialogul privind Viitorul Agriculturii Europene, care se referă la rolul organizațiilor caritabile când e vorba de donațiile de alimente pentru cei nevoiași. În plus, ar trebui să asigurăm un nivel normal de protecție a consumatorilor. Deci, o reglementare juridică foarte strictă a acestui concept necesită schimbarea legislației europene în domeniul alimentelor. Prin urmare, așteptăm cu interes o discuție cu dvs. Dacă se poate schimba legislația europeană și cum ar trebui să arate legislația în urma schimbării. Ministrul federal al Alimentației și Agriculturii” a declarat Silvia Bender, secretar de stat în Ministerul Federal al Alimentației și Agriculturii, în intervenția sa din cadrul AgriFish

În documentul depus la Secretariatul General al Consiliului AgriFish, în 5 decembrie 2024, Ministerul german al Agriculturii a menționat că a comandat în prealabil un studiu juridic pentru a obține mai multe propuneri de reglementare care să faciliteze redistribuirea gratuită a alimentelor. Concluzia obținută pe plan intern a fost introducerea în legislația europeană a unei noi categorii economice, aceea de ”operator caritabil”. 

Vezi detalii

Recunoașterea juridică a operatorului economic caritabil în domeniul alimentar ar conduce la:

”evitarea dublelor controale atunci când alimentele sunt redistribuite;

facilitarea redistribuirii alimentelor cu deficiențe de etichetare, atâta timp cât aceste deficiențe nu reprezintă un risc pentru sănătatea consumatorului final;

relaxarea taxelor birocratice în redistribuirea alimentelor”, după cum este precizat în documentul depus la Secretariatul General al Consiliului AgriFish. 

În același document trimis de la Berlin este subliniat că ”în Uniunea Europeană încă este prea multă risipă de alimente. Conform ultimelor date oficiale europene, risipa alimentară s-a ridicat la 59,2 milioane de tone în 2022. Obiectivul de dezvoltare durabilă 12 al ONU include ca țintă reducerea la jumătate a risipei globale de alimente pe cap de locuitor, la nivelul comerțului cu amănuntul și al consumatorilor, și reducerea pierderilor de alimente care au loc de-a lungul lanțurilor de producție și de aprovizionare, inclusiv pierderile după recoltare, până în 2030. Organizațiile caritabile care redistribuie alimente încă comestibile contribuie semnificativ la acest obiectiv”. 

Oficialul german a precizat, la Consiliul AgriFish că ”Reducerea deșeurilor alimentare este foarte importantă pentru Germania. În Uniunea Europeană sunt mult prea multe deșeuri alimentare. Unele alimente sunt încă comestibile și pot fi redistribuite, dar adesea există obstacole practice pentru a putea folosi aceste alimente. Așadar, am realizat o cercetare pe această temă și am identificat barierele juridice existente și am formulat soluții pentru a promova redistribuirea alimentelor ca parte a unui aviz juridic. Propunerea centrală a acestui aviz este introducerea unei noi categorii de ”operator caritabil din sectorul alimentar” cu reguli speciale pentru comercializare și pentru organizații caritabile care se ocupă de aceste donații.

Reprezentanta Comisiei Europene la reuniunea AgriFish,  Jessika Roswall,  a răspuns că ”un subgrup al C.E. va discuta propunerea făcută de Germania iar discuțiile vor continua pentru a duce la noi soluții la nivelul statelor membre pentru a redistribui alimentele într-un mod mai eficient. Vom continua să facilităm orice activitate legată de donațiile de alimente și ne vom gândi și la actualizarea orientărilor europene pe această temă”. 

Roswall a mai declarat că ”Așa cum am văzut din dezbatere subiectul risipei alimentare este unul important. În Trialogurile care sunt în curs pe marginea propunerii Comisiei de a stabili ținte obligatorii de reducere a risipei alimentare pentru 2030 sunt negocieri care se derulează destul de bine. Ne bazăm pe finalizarea rapidă a acestui dosar și apoi pe punerea promptă în aplicare a documentului de către statele membre. Dacă este să țin cont de dezbaterea de astăzi ( din 9 decembrie, n.m. ) pot spune că lucrurile sună promițător, mai ales în ce-i privește pe cei implicați în prevenirea risipei alimentare. 

Băncile alimentare sunt organizații caritabile, ne ajută să recuperăm excesul de alimente, care altfel ar fi aruncat, ar fi risipit și astfel îi facem și pe cei nevoiași fericiți. În 2023, băncile alimentare au redistribuit aproape 840.000 de tone de alimente către aproape 13.000.000 de oameni și au contribuit atât la siguranța alimentară, cât și la prevenirea risipei alimentare. 

Germania a propus modificarea legislației generale în materie de alimente, totuși mai întâi trebuie să ne facem o imagine mai clară asupra problemelor cu care se confruntă atât operatorii care fac donațiile și organizațiile caritabile. În 2017, am spus că susținem o interpretare comună a regulilor relevante pentru a ridica barierele din calea redistribuirii alimentelor. În plus, donațiile de alimente sunt un subiect prioritar pentru platforma UE privind pierderile și risipa alimentară. 

În acest subgrup dedicat pentru donații, autoritățile naționale și părțile interesate au identificat tot soiul de obstacole legate de donațiile de alimente și, de asemenea, și oportunități pentru a facilita redistribuirea alimentelor. Printre acestea se numără și posibila ridicare a barierelor de reglementare”.

Propunerea Germaniei a fost susținută de Cipru, Luxemburg, Danemarca, Letonia și Spania.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *