Consiliul UE a aprobat, luni, un set de concluzii privind politica agricolă comună post-2027. Securitatea alimentară, asigurarea unui trai echitabil pentru comunitatea agricolă și prețuri rezonabile pentru consumatori, printre obiective

culturi foto: Pexels.com/David Bartus

Consiliul Uniunii Europene a aprobat, luni, în unanimitate un set de concluzii privind politica agricolă comună (PAC) post-2027, punând accent pe un sector agricol competitiv, rezilient în fața crizelor, sustenabil și prietenos cu fermierii, cu un viitor bazat pe cunoaștere și inovație.

Concluziile adoptate de cei 27 de miniștri europeni ai agriculturii subliniază importanța PAC pentru atingerea obiectivelor esențiale, printre care se numără securitatea alimentară, asigurarea unui trai echitabil pentru comunitatea agricolă și prețuri rezonabile pentru consumatori, informează Consiliul UE.

Miniștrii au subliniat și necesitatea unui sprijin mai mare pentru tinerii fermieri și pentru fermele mici

În contextul viitoarei politici agricole comune, concluziile reflectă așteptările Consiliului de a crea un sector agricol competitiv și axat pe fermieri – o prioritate majoră a președinției Ungariei. Printre măsurile menționate se numără necesitatea resurselor adecvate pentru PAC, pentru a răspunde eficient multiplelor obiective ale acesteia. De asemenea, se subliniază importanța menținerii unei PAC independente, cu doi piloni, în care plățile directe să sprijine stabilitatea veniturilor fermierilor.

„Prin plăți directe către fermieri și alte forme de sprijin, PAC trebuie să ajute la asigurarea unui venit stabil pentru fermieri și să le ofere stimulente pentru a contribui la tranziția verde”, a declarat István Nagy, ministrul ungar al agriculturii.

Conform concluziilor, PAC trebuie să joace un rol strategic esențial în asigurarea securității alimentare, iar dezvoltarea rurală trebuie să rămână o componentă importantă, sprijinind viabilitatea regiunilor rurale.

În ceea ce privește competitivitatea și poziția fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente, Consiliul a recunoscut necesitatea îmbunătățirii funcționării acestui lanț și a asigurării unei remunerații corecte pentru fermieri. De asemenea, este esențială stabilitatea veniturilor fermierilor pentru a menține activitățile agricole economice și competitive în întreaga Uniune Europeană.

Miniștrii au subliniat și necesitatea unui sprijin mai mare pentru tinerii fermieri și pentru fermele mici, în scopul de a atrage noile generații în sectorul agricol. Totodată, participarea femeilor în acest sector și promovarea investițiilor pentru sustenabilitate și competitivitate au fost considerate elemente esențiale pentru viabilitatea zonelor rurale.

Sprijinul pentru tinerii fermieri și pentru fermierii noi trebuie consolidat pentru a asigura atracția sectorului agricol pentru viitoarele generații”, au subliniat miniștrii.

„Trebuie să asigurăm un echilibru corect între sustenabilitatea economică, socială și de mediu”

În ceea ce privește tranziția verde, Consiliul a subliniat rolul crucial al fermierilor în adoptarea unor practici agricole mai sustenabile și a subliniat necesitatea unor stimulente adecvate pentru aceștia.

„Trebuie să asigurăm un echilibru corect între sustenabilitatea economică, socială și de mediu”, au concluzionat miniștrii europeni.

De asemenea, s-a recunoscut că agricultura europeană se confruntă cu tot mai multe evenimente meteorologice extreme, focare de boli la animale și răspândirea dăunătorilor, iar măsurile de gestionare a riscurilor și adaptarea la schimbările climatice sunt esențiale pentru asigurarea rezilienței sectorului agricol.

În acest sens, Consiliul a cerut mai multă flexibilitate în utilizarea instrumentelor PAC pentru a sprijini fermierii în caz de evenimente meteorologice excepționale.

În ceea ce privește cercetarea și inovația, Consiliul a subliniat importanța unei abordări bazate pe cunoaștere pentru a atinge obiectivele climatice și de mediu și pentru a asigura o alimentație sustenabilă și accesibilă pentru cetățenii UE.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *