CEO-ul Glovo este investigat penal în Spania pentru o posibilă încălcare a drepturilor lucrătorilor/ Compania a utilizat până acum lucrători independenți, ceea ce în Spania este interzis

glovo sursa foto: dreamstime.com@Jupiter55

Compania de livrări Glovo a anunțat că renunță la modelul său bazat pe „lucrători independenți”, care i-a adus amenzi de milioane de euro din partea Inspecției Muncii din Spania și datorii mari pentru contribuții sociale neplătite, scrie El Pais. De asemenea, CEO-ul său, Oscar Pierre, este investigat penal pentru o posibilă încălcare a drepturilor lucrătorilor. Anunțul vine cu o zi înainte ca Pierre să fie audiat de un judecător. De acum înainte, Glovo va adopta un model 100% bazat pe angajare, în care curierii săi vor avea contracte de muncă standard, eliminând colaborarea cu lucrători independenți.

Ministerul Spaniol al Muncii estimează că această schimbare va regulariza situația a aproximativ 60.000 de persoane care au lucrat pentru Glovo din 2021, un pas descris de vicepremierul și ministrul muncii, Yolanda Díaz, drept „cea mai importantă mișcare de afiliere din istoria Spaniei”. În prezent, compania colaborează cu aproximativ 15.000 de curieri în Spania.

Comunicatul Glovo

Glovo a declarat că această decizie este parte a „angajamentului ferm al companiei față de Spania și economia digitală”. Modelul nou se va aplica în toate cele peste 900 de orașe în care operează Glovo și va acoperi toate serviciile din aplicație. Compania a subliniat că experiența utilizatorilor, a restaurantelor și a altor parteneri nu va fi afectată.

De asemenea, Glovo intenționează să colaboreze cu partenerii sociali pentru a asigura o tranziție lină. Nu a fost specificată o dată exactă pentru implementarea modelului, dar compania vizează realizarea schimbării „cât mai curând posibil” după rezolvarea unor proceduri administrative.

Impactul financiar și problemele legale

Compania-mamă a Glovo, Delivery Hero, a precizat că această schimbare va genera un impact financiar de aproximativ 100 de milioane de euro asupra EBITDA ajustat pentru anul fiscal 2025. De asemenea, a crescut estimările pentru amenzile și datoriile restante între 440 și 770 de milioane de euro.

În plus, Just Eat, un competitor care angajează legal curierii săi, a dat în judecată Glovo pentru concurență neloială, cerând despăgubiri de 295 de milioane de euro. Just Eat susține că utilizarea „falșilor independenți” de către Glovo i-a oferit un avantaj competitiv neloial, economisind peste 645 de milioane de euro în costuri.

Contextul legal și procesul penal

Legea „rider” adoptată în 2021 în Spania prevede că toți curierii care lucrează pentru platforme trebuie să aibă un contract de muncă, dar Glovo a ignorat în mod repetat această legislație. În 2020, Curtea Supremă a Spaniei a stabilit că relația dintre Glovo și curierii săi este de natură salarială. În ciuda deciziilor și sancțiunilor administrative, compania a continuat să opereze cu lucrători independenți, ceea ce a dus la deschiderea unei anchete penale.

Codul penal al Spaniei, modificat în 2023, prevede pedepse de până la șase ani de închisoare pentru companiile care impun condiții ilegale angajaților. Procuratura din Barcelona îl acuză pe Oscar Pierre de „subminarea și suprimarea” drepturilor muncitorilor prin menținerea acestui model.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *