Au făcut înconjurul lumii deja imaginile transmise de cei patru membri ai echipajului de pe Stația Spațială Internațională cu urările și mai ales meniul pentru cina de Thanksgiving de aseară, în atmosfera imponderabilă în care își duc la îndeplinire misiunea. Un meniu și el „imponderabil”, și în absența gravitației, dar și pentru că alcătuit exclusiv din alimente liofilizate.
După urările adresate cu ocazia sărbătorii – care în Statele Unite are o valoarea chiar mai puternică decât Crăciunul, Sunita Williams, Nick Hague, Barry Wilmore și Donald Pettit au pus în scenă un adevărat unboxing, de la cei circa 400 km distanță de Pământ, devoalând pas cu pas, pungă cu pungă, meniul lor de Ziua Recunoștinței. Mai precis, varză de Bruxelles, dovleac, mere cu scorțișoară și, bineînțeles, curcan. Un meniu „oarecum diferit”, cum l-au numit ei, în glumă.
În spațiu nu sunt admise firimituri
Nu este deloc simplă problema alimentației în spațiu, explică publicația italiană dissapore.com. Provocarea este dublă: pe de o parte, asigurarea unei diete echilibrate, care să ofere toți nutrienții necesari astronauților. În același timp, facilitarea conservării și servirea efectivă a meselor. De aceea, „preparatele” din pungi sunt adesea deshidratate sau liofilizate. Și, mai ales, trebuie să fie gândite astfeș încât să nu lase firimituri, pentru că nimeni nu vrea să umble după ele prin toată nava spațială.
Anul trecut, NASA a lansat chiar și un concurs pentru a dezvolta meniuri nutritive, gustoase, pe bază de plante, potrivite pentru atmosfera ieșită din comun din spațiu.
Unul dintre cei mai cunoscuți bucătari care au participat la elaborarea unor mâncăruri potrivite consumului în spațiu este italianul Stefano Polato, în collaborare cu societatea Argotec de la Torino. Iar printre produsele utilizate, cum altfel, se numără și pastele.