Nu se călește și nu se prepară în niciun fel miezul de dovleac – doar se dă pe răzătoare și se completează cu puțin zahăr și scorțișoară. Eu am adăugat și ceva făină de cocos, care în afară de aromă are și rolul de a absorbi acea minimă componentă lichidă a dovleacului. Se adaugă totul direct pe foile de plăcintă din comerț, rulăm și e gata.
Am folosit foi de aluat filo, pentru că doar din astea am găsit, dar sunt similare cu foile de plăcintă. Oricum s-ar numi, trebuie să fie foi foarte subțiri, simple. Din fiecare foaie poate ieși un strudel sau două, depinde cât de mari vrem să iasă. Eu de regulă le fac mai mari și, dacă e cazul, le tai pe jumătate.
Nu se folosesc ouă, iar dacă înlocuim untul cu ulei de cocos sau chiar ulei obișnuit de gătit, avem un preparat de post/vegan foarte potrivit acestei perioade.
Ingrediente
500 g miez de dovleac dar pe răzătoarea medie
100 g zahăr, sau după preferințe
scorțișoară
100 g făină de cocos,
50 g unt
10-12 foi de plăcintă, în funcție de pachet
Procedeu
Așezăm toate ingredientele la îndemână, umplem și rulăm foile una câte una.
Fie că le folosim întregi sau tăiate în jumătate, fiecare foaie se pliază în două.
O așezăm pe orizontală, ungem cu puțin ulei, iar la capătul din stânga adăugăm două linguri bune de dovleac dat pe răzăoate.
Peste el, adăugăm puțin zahăr, un strop de scorțișoară, o linguriță de făino de cocos și două, trei scântei de unt.
Pliem începând cu extremitatea laterală, apoi laturile lungi, pentru a sigila umplutura.
Apoi pliem iar de trei ori până la capătul foii.
La final, acolo unde se lipește foaia este important să ungem iar cu puțin ulei, pentru ca straturile să adere între ele.
Acest sistem simplu face ca între foi să rămână straturi de aer și foile să nu se lipească între ele, datorită uleiului.
Odată rulate toate strudelele, le așezăm în tava de aragaz tapetată cu hărtie.
Se coc cirda 15 minute la 180 de grade. Dar, asta după ce le-am uns cu puțin ulei și deasupra și presărat cu zahăr și puțină scorțișoară.