„Torrezno de Soria”, un fel de jumări de porc spaniole, produs înscris în registrul indicațiilor geografice al Uniunii Europene / Caracteristica principală, combinația de texturi: exteriorul crocant și interiorul fraged și dulce

spania, indicatie geografica protejata, porc foto: @torreznodesoria.com

Indicația geografică „Torrezno de Soria” (IGP) a fost înscrisă în registrul de indicații geografice al Uniunii Europene, prin Regulamentul de punere în aplicare al UE 2892/2024 din 12 noiembrie, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, în 19 noiembrie 2024.

Torrezno este un tapas spaniol clasic, în plină dezvoltare. Sprijinit de o marcă de calitate, produsul acesta este inclus în mod regulat în meniurile celor mai moderne restaurante

Există chiar o glumă despre torreznos, în care oamenii se referă la acestea ca la „adevăratele batoane energizante”, o trimitere clară și ironică la batoanele cu nuci, ciocolată și alte ingrediente pe care sportivii le iau de obicei pentru a-și spori rezistența. Există un adevăr în această comparație: torreznos sunt bogate în calorii (450 kcal per 100 de grame), dar sunt și naturale, fără zahăr sau alte ingrediente adăugate.

”Dar ce sunt mai exact torreznos, acea tapas la modă care a revenit în urmă cu câțiva ani din ostracizarea absolută? Ei bine, este un fel de mâncare preparat din burtă de porc marinată în pimentón și sare și maturată natural. Este cunoscut mai ales în Soria (Castilia-León), unde torreznos are o marcă de calitate care stabilește, printre alte criterii, o regulă fundamentală: să aibă o crustă crocantă și aurie pe o parte și o grăsime moale și slabă pe cealaltă parte”, notează publicația www.foodswinesfromspain.com.

Această parte grasă trebuie să reprezinte mai mult de 50 % din totalul torrezno-ului, deoarece (și aici vine partea bună), pe lângă gustul său rafinat, principala putere a torrezno-ului este combinația sa captivantă de texturi – exteriorul crocant și interiorul fraged și dulce, atunci când este pregătit corespunzător. 

De asemenea, are un profil nutrițional care evidențiază proteinele, vitaminele B, C și D, calciul și mineralele, precum fosforul și fierul.

Președintele Asociației Producătorilor de ”Torrezno de Soria”, Samuel Moreno, a declarat că recunoașterea produsului ca Indicație Geografică Protejată (IGP) a fost obținută după un demers de aproape cinci ani și va oferi „un impuls semnificativ pentru creșterea exporturilor”, potrivit unui articol publicat pe site-ul torreznodesoria.com.

Vânzările pe plan extern reprezintă provocarea principală pentru această asociație, care a inițiat procesul de înregistrare pe plan național ( care trebuie să preceadă înregistrarea pe plan european ), în 2013, împreună cu organismul care acordă Marca de Garanție, în colaborare cu Camera de Comerț din Soria. 

Între timp, producția s-a multiplicat de opt ori, crescând de la 369.371 kilograme în 2014 (primul an complet al mărcii pe plan național) la 2.924.162 kilograme în zece ani. Mai mult, doar în primul semestru al anului 2024 producția a ajuns la 1.743.355 kilograme, iar estimările sugerează că anul se va încheia depășind 3.500.000 kilograme. În prezent, nouă fabrici sunt certificate cu Marca de Garanție Torrezno de Soria, deși un total de unsprezece companii sunt incluse în Asociația Producătorilor. 

Companiile ar putea obține certificarea IGP și să înceapă comercializarea produsului certificat european până la sfârșitul primului trimestru al anului 2025 sau începutul celui de-al doilea.

Directorul tehnic al mărcii de garantare Torrezno de Soria, Juanjo Delgado Soto a afirmat că obținerea IGP reprezintă „un salt în Prima Divizie și în Champions League a calității alimentare”. Legătura dintre zona geografică delimitată și produsul Torrezno de Soria se bazează pe reputația sa și pe caracteristicile specifice rezultate din tradițiile de sacrificare a porcilor în Soria.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *