Primăria Municipiului Oradea a anunţat, luni, lansarea unui nou proiect ecologic pentru colectarea uleiului alimentar uzat și reciclarea lui, transmite Agerpres. Potrivit unui comunicat transmis de Biroul de presă, în spaţiile publice din municipiu vor fi amplasate recipiente speciale pentru colectarea separată a acestui tip de deşeu, facilitând astfel reciclarea şi protejarea mediului. „Acest demers vine în urma succesului avut cu colectarea deşeurilor textile prin containerele amplasate în locuri publice din Oradea. Municipalitatea îşi extinde astfel iniţiativele ecologice pentru a include şi uleiurile alimentare uzate, contribuind la atingerea ţintelor de performanţă prevăzute de legislaţia în vigoare”, arată sursa citată.
Protocol de colaborare
Pentru implementarea acestui proiect, Primăria Oradea a încheiat un Protocol de colaborare cu SC Respira Verde SRL, cu o durată de maximum un an, ce presupune amplasarea pe domeniul public a unui număr de până la 100 de recipiente dedicate colectării şi transportului separat al uleiului alimentar uzat.
Primele recipiente vor fi instalate în oraş în proximitatea insulelor ecologice digitalizate situate în cinci zone ale municipiului. Ulterior, acest proiect va fi extins şi în alte zone publice din municipiu.
Cetăţenii din Oradea pot depozita gratuit uleiul alimentar uzat în recipiente de plastic sau sticlă de maximum 2 litri. Acestea vor fi introduse în containerele portocalii special amenajate. Este important ca regulile de utilizare afişate pe recipiente să fie respectate pentru a asigura o colectare corectă.
Deșeul menajer reciclat contribuie la protecția mediului
Potrivit legislaţiei, uleiurile alimentare uzate sunt uleiuri de origine vegetală, utilizate pentru gătit, care au devenit improprii consumului. Acestea reprezintă un deşeu menajer care, odată reciclat corespunzător, contribuie la protecţia mediului şi la reducerea poluării.
Prin acest protocol, Primăria Oradea urmăreşte creşterea gradului de reciclare şi evitarea contaminării altor deşeuri din recipientele de colectare. Transportul şi depozitarea uleiului alimentar uzat la Centrul de Management al Deşeurilor Oradea şi respectarea obiectivelor de performanţă ecologică stabilite prin reglementările naţionale şi europene.
„Primăria Oradea face apel către toţi cetăţenii să sprijine acest demers prin utilizarea corectă a recipientelor puse la dispoziţie. Împreună putem contribui la un oraş mai curat şi mai responsabil din punct de vedere ecologic”, se precizează în comunicatul municipalităţii.