Baclavaua este un desert turcesc foarte dulce, ca majoritatea deserturilor cu acest specific. Cu toate acestea, este delicios, iar nuca și sucul de lămâie completează perfect gustul dulce. Pentru a face baclava cu nucă avem nevoie doar de câteva ingrediente.
Micul secret care va face ca baclavaua să fie grozavă este ca siropul să fie turnat rece, peste baclavaua fierbinte, abia scoasă din cuptor. Motiv pentru care va trebui să preparăm întâi siropul, pentru a avea timp să se răcească.
Baclavaua se face cu multe foi fine de plăcintă, dar avantajul este că nu mai e necesar să pierdem ore în bucătărie făcând aluatul. Găsim în comerț foile fine de plăcintă congelate, pe care trebuie doar să le umplem.
Așadar, avem nevoie de:
- 1 pachet foi fine de plăcintă
- 20 ml ulei
- 250 g unt topit
- 400 g nucă măcinată
- 80 g zahăr
- 150 g pesmet (opțional)
Pentru sirop:
- 400 g de zahăr
- coaja de la ½ lămâie (opțional)
- 500 ml de apă
- sucul de la o lămâie
- esență de vanilie
Cum procedăm:
Cum am mai zis, ne vom ocupa întâi de sirop. Punem la fiert apa și zahărul, la foc mediu – mic dacă e necesar, cam 10-15 minute. Trebuie să obținem un sirop legat, iar zahărul să fie complet topit. Când e gata, luăm de pe foc, adăugăm sucul de lămâie, și coaja, dacă folosim, esența de vanilie, amestecăm și lăsăm să se răcească.
Apoi ne ocupăm de foi. În primul rând, trebuie să avem grijă când le dezghețăm. Le lăsăm mai mult timp la temperatura camerei, ca să se dezghețe lent, pentru că altfel se vor lipi între ele și se vor rupe, vor fi greu de folosit.
Topim untul, iar când e gata, ungem o tavă sau o tapetăm cu hârtie de copt. Așezăm o foaie de plăcintă și o ungem cu unt topit, folosind o pensulă. Trebuie să avem grijă să o ungem până la margine, în toate colțurile. Apoi presărăm peste ea zahăr, amestecat cu pesmet, dacă alegem să-l folosim. Apoi așezăm o altă foaie de plăcintă și repetăm operațiunea. După ce am pus 3 foi, punem un strat de nucă și apoi așezăm peste ea o altă foaie de plăcintă. Repetăm operațiunea cu untul topit și stratul de zahăr și pesmet, dacă îl folosiți. Repetați până așezați toate foile de plăcintă. Pe cea de deasupra nu mai puneți zahăr, doar o ungeți cu unt topit.
Aluatul se taie înainte de a se coace
Dacă doriți, puteți pune o singură umplutură la mijloc. Respectiv, puneți jumătate din foi, unse fiecare cu unt și apoi tot stratul de nucă, după care restul foilor, tot așa, unse fiecare cu unt.
După ce am așezat și ultima foaie de plăcintă și am uns-o cu unt, tăiem baclavaua cu nucă în porții mici în tavă, pătrățele sau romburi de 4-5 cm. Trebuie tăiată cât aluatul este crud, pentru că după ce se coace va fi imposibil de tăiat.
După ce am tăiat-o, o dăm la cuptor la 180 de grade Celsius pentru circa 30 de minute sau cât e nevoie, până se rumenește frumos pe deasupra.
După ce am scos-o din cuptor, turnăm siropul care s-a răcit, peste toată tava, cât este fierbinte. Trebuie să distribuim siropul uniform, s ajungă peste tot. Apoi o lăsăm pentru câteva ore, cel mai bine de seara până dimineața, pentru a se însiropa.
Putem orna fiecare bucățică de baclava cu nucă măcinată.