Restructurarea subvenţiilor pentru agricultură incluse în planurile Uniunii Europene (UE) nu reprezintă altceva decât includerea de către Bruxelles în UE a agriculturii ucrainene, care a suferit pagube majore în timpul războiului, ceea ce ar fi finanțată din fondurile asigurate fermierilor europeni până în prezent, a declarat, miercuri, la Szolnok, vicepreședintele Parlamentului ungar, István Jakab, președinte al Magosz, la o conferinţă de presă susţinută pe tema unei petiţii agrare lansate online de Asociația Cercurilor Agricole și Cooperativelor Agricole (Magosz) și Camera Națională de Agricultură (NAK) din Ungaria, potrivit Rador Radio România.
István Jakab a subliniat: esența ideilor UE este de a finanța agricultura ucraineană încă în perioada de preaderare din subvențiile agricole planificate a fi retrase în mare parte sub diferite pretexte. “Așa se poate distruge Europa și agricultura comunității, deoarece reglementările UE nu se aplică produselor ucrainene”, a adăugat István Jakab, care a menţionat: La Bruxelles se desfăşoară crearea “în secret a unui program şi legislaţii”, în condiţiile în care nu sunt elaborate studii de impact, iar consecințele ideilor sunt imprevizibile nu numai pentru societatea economică europeană, ci pentru toți cetățenii UE.
Președintele Magosz a amintit: așa cum au scris în documentul numit “Dialog strategic privind viitorul agriculturii UE” – pe care noul comisar UE pentru agricultură îl consideră o orientare -, ei doresc diminuarea poluării mediului prin reducerea semnificativă a subvențiilor și transformarea completă a metodei acesteia, precum și prin reducerea drastică a numărului de animale de fermă. Prin scopuri similare este justificată și intenția conform căreia este necesară sensibilizarea copiilor de la vârsta preșcolară pentru ca ei să nu consume proteine animale și să treacă la o dietă pe bază de plante. Petiţia “Protejăm fermierii ungari! Luaţi mâinile de pe subvențiile agricole!” a fost lansată cu scopul de a împiedica această intenţie, a menţionat Jakab şi a solicitat locuitorilor din Szolnok să o susțină. La rândul său, președintele NAK, György Zsolt Papp, a precizat că societatea agricolă din Europa Centrală și de Est a fost lăsată în afara dialogului strategic al Politicii Agricole Comune. Între timp, ţinta proiectului este subvenția pe suprafaţă de 500 de miliarde de forinţi, care formează coloana vertebrală a subvențiilor agricole ungare, afectând cinci milioane de hectare de teren agricol și peste 162.000 de fermieri familiali, producători primari și antreprenori agricoli, a explicat István Jakab, care a subliniat: Documentul de discuție privind Politica Agricolă Comună după 2027 poate decide destinul a aproximativ 387 de miliarde de euro, care reprezintă aproape o treime din întregul buget al Uniunii Europene. Privită sub acest aspect, aceasta este o chestiune foarte importantă, dar este cel puțin la fel de importantă şi în județul Jász-Nagykun-Szolnok, unde înseamnă 53 de miliarde de forinţi anual.
O altă miză a restructurării este înlocuirea actualului sistem de sprijin obiectiv, pe suprafaţă, cu un sistem mult mai complicat, netransparent, bazat pe venituri, a conchis preşedintele Magosz.