Lupta cu seceta: Piața sistemelor de irigații se adaptează nevoilor fermierilor / ”Am oferit echipamente pentru toate suprafețele, de la 3.000 mp până la 1.000 de ha” – Alex Neacșu, reprezentant fabrică de profil

irigatii, fermieri, pivoti pentru irigatii foto RG Agro

Seceta care a provocat în ultimii ani daune majore culturilor agricole din numeroase regiuni ale României a determinat fermierii să caute soluții de irigare, în timp ce industria și-a diversificat oferta. 

Rezultatul? Investiții în echipamente de irigații, pe de o parte, și echipamente adaptate nevoilor din ferme, pe de altă parte. Chiar dacă rămân încă suprafețe agricole considerabile neirigate, suprafața totală udată este în creștere, datorită achiziției de echipamente. 

Industria oferă fermierilor, de fapt, soluția completă: înainte să livreze componentele necesare, firmele de profil elaborează un proiect detaliat, în funcție de suprafața și de cultura agricolă pe care fermierii vor să o irige.

Pivoți de 800 metri lungime, comandați de acasă sau din concediu

Sursele de apă pe care le poate utiliza un fermier sunt: canalele Sistemului Național de Irigații ( alimentate în cele mai multe cazuri din Dunăre ), râurile, lacurile, lagunele și puțurile. În același timp, fermierul are nevoie de o sursă de energie, pentru a pompa apa din sursa respectivă și pentru a pune în mișcare pivotul care dispersează apa la culturile agricole. Sursa de energie poate fi un combustibil lichid ( motorina, pentru motopompe ) sau curentul electric pentru pompele electrice. 

”Noi venim cu o soluție completă. Venim cu un proiect adaptat la condițiile reale din ferme. Evaluăm terenul, vedem necesarul de irigare și facem un plan pentru mai mulți ani. Din păcate, mulți fermieri nu gândesc investițiile în viitor. Acceptă inițial să cumpere echipamente pentru o suprafață mică, apoi, în funcție de evoluția climei, se gândesc dacă mai extind sau nu suprafața irigată”, a declarat pentru G4Food, Viorel Ene, director general al RG Agro, cu sediul în Urziceni, județul Ialomița, companie prezentă cu un stand la INDAGRA 2024. 

Dimensionarea componentelor este unul din aspectele importante al unui proiect de irigații și depinde de condițiile din teren și de decizia fermierului în ce privește suprafața pe care vrea să o irige. 

Conductă de polietilenă PEHD de 100 mc pe oră sau de 1000 mc pe oră? O conductă cu un debit de 300 mc pe oră, de pildă, este adecvată pentru irigarea unei suprafețe de la 80 de ha la 300 de ha.  Pivotul, numit și ”aripă de ploaie”, să fie fix sau să fie pivot mobil? Pivotul fix să efectueze o rotație completă de 360 de grade sau o rotație de 180 de grade? Pivotul mobil să fie autonom ( dispune de un cărucior cu două roți motrice și mișcarea este obținută cu ajutorul unui motor electric ) sau mobil tractabil ( este nevoie de un utilaj agricol ca să-l deplaseze )? Sau poate fermierul vrea un pivot mobil liniar, care se deplasează tot cu ajutorul unui motor electric și acoperă o suprafață dreptunghiulară?  Pivoții liniari să aibă o lungime de 100 de m sau de 800 de m? Pivoții de 800 de metri sunt adecvați pentru ferme mari, de sute și mii de hectare. 

Pivoții au un soft de programare, cu un panou de control, pentru a stabili parametri necesari: viteză de deplasare, debit, distanța de deplasare. Sunt dotați cu sistem GPS, care permite ca pivoții să fie comandați de la distanță.

”Pivoții dotați cu GPS pot fi manevrați din concediu sau de acasă”, afirmă Viorel Ene.

irigatii, fermieri, pivoti pentru irigatii
foto Viorel Ene/@G4Food

RG Agro comercializează componente fabricate în Spania, în Statele Unite și Italia. 

”Am acoperit deja o suprafață totală de 7.000 de ha, în special în județele Buzău și Călărași. Cea mai mare suprafață pe care o irigăm într-o fermă este de 1.000 ha și se află în comuna Pogoanele, din județul Buzău. Sursa de apă este subterană, provine din puțuri. Acolo am implementat un proiect cu 14 echipamente ( pivoți ). În comuna Roseți, din județul Călărași, acoperim într-o fermă o suprafață de 500 de ha. În comunele Vlad Țepeș și Vâlcelele, tot din județul Călărași, am furnizat 15 echipamente pentru 7 fermieri, care au făcut schimb de terenuri, pentru comasare. Cu cât o solă este mai mare, cu atât mai mari sunt reducerile de costuri”, a precizat Viorel Ene. 

Instalarea echipamentelor nu este lipsită de riscuri. Sursa de apă poate să scadă sau să sece. În vara anului 2024, Apele Române au impus restricții pentru utilizarea apei pentru irigații în anumite zone. Unele râuri au secat. Un fermier riscă să ajungă în situația să nu poată iriga culturile agricole, din lipsă de apă, deși a investit sute de mii de euro pentru a cumpăra și instala echipamentele. 

”Pentru a iriga 100 de ha, un fermier are nevoie de o sumă de 200.000 – 250.000 de euro. Există și fonduri europene, acordate prin Investiția DR 26, sunt mai multe proiecte declarate eligibile, dar deocamdată fermierii nu au semnat contractele cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale”, a declarat Viorel Ene. 

Echipamentele de irigații din câmp, trebuie precizat, sunt expuse furturilor. 

”Sunt furate cablurile electrice, cu precădere. Oferim însă și sisteme anti-furt”, a asigurat directorul general al RG Agro. 

Irigații pentru micii fermieri

Nevoia de irigare este resimțită în toate fermele din sectorul vegetal. Legumicultorii, pomicultorii și viticultorii sunt dependenți, la rândul lor, de sursele de apă din apropierea fermelor lor. Ei sunt interesați, întocmai ca fermierii care cultivă sute și mii de hectare cu cereale sau plante oleaginoase, să aducă apa la rădăcina plantelor, cu ajutorul motopompelor, conductelor și al componentelor de aspersie. 

În comuna Viziru din județul Brăila, a fost deschisă acum cinci ani o fabrică de componente pentru irigații, de la fitinguri la benzi de picurare și țevi de polietilenă HDPE. Cu doi ani în urmă, afacerea din România a primit suportul financiar al unor investitori din Ucraina și din Turcia. 

”Fabrica din Viziru a apărut din necesitatea fermierilor mici și mijlocii, legumicultori, pomicultori, viticultori, de a-și uda culturile agricole. Aveau nevoie de componente, de piese pentru a-și face un sistem de irigații propriu. Noi importam atunci din Turcia. Fermierii veneau din țară și dormeau la poarta depozitului nostru până sosea TIR-ul cu marfă. Așa am ajuns să deschidem o linie de fabricație în România, apoi să conving investitori din afara țării să ni se alăture”, a explicat pentru G4Food, Alex Neacșu, de la Departamentul Vânzări al firmei Viprom SRL, care deține brandul Fabrica de Irigații, prezentă cu un stand la INDAGRA 2024.

irigatii, fermieri, pivoti pentru irigatii
foto G4Food

Producătorul de echipamente pentru irigații din Viziru, Brăila, oferă micilor fermieri mașini pentru întins furtune și benzi de picurare, fittinguri, țeavă PVC,  sisteme de aspersie, coloane complete de irigat. 

”Pornim de la 10 ari ( 1000 mp ), în sus. Am înființat sisteme de irigații în mai multe bazine legumicole, din Ialomița, Brăila, Vaslui, Botoșani, Olt, Mehedinți, dar și în Cluj și Alba. Cele mai căutate produse sunt pompele submersibile orizontale. Sunt fabricate în Turcia, acolo lucrează 70.000 de muncitori. Pompele pot fi puse pe lacuri și în apa din canale. Prețul unei pompe poate ajunge de la 2000-3000 de lei la 20.000 de euro. Din cauza crizei de lichidități cu care se confruntă fermierii, noi le propunem un sistem de plată în rate, până într-un an, după ce achită un avans. Am acoperit cu soluții de irigare suprafețe de la 30 de ari ( 3000 mp ) până la 1000 mp”, a explicat Alex Neacșu.

Pentru a cumpăra țevi pentru irigații, componente esențiale pentru a aduce apa la rădăcina plantelor, fermierii nu pot beneficia de credite bancare, din cauză că nu pot asigura țevile, întrucât acest tip de produs nu sunt înseriate. 

”Un fermier poate avea nevoie de o sumă de 100.000 de euro, e o sumă mare, dar nu o poate împrumuta de la bancă din cauză că nu poate plăti poliță de asigurare pentru această marfă”, a semnalat Neacșu.

Conducte îngropate 

Una din soluțiile de irigare a culturilor agricole, în special a celor pomicole și viticole, este furnizarea apei prin conductă îngropată. Aceasta este oferită de compania Metzer, care are o filială în România și a deschis în comuna Dragomirești Vale, din județul Ilfov, o fabrică de componente pentru irigații. 

Ce avantaje prezintă conducta îngropată? 

”Este un sistem dezvoltat în ultimii ani. O conductă îngropată nu mai poate fi furată, nu mai poate fi distrusă de vânt sau de păsări. Riscul de a fi distrusă mecanic este foarte mic”, a declarat Costin Hada, CEO Metzer România, prezent la INDAGRA 2024.

Sistemul de irigare prin conductă îngropată are însă și dezavantaje. 

”Nu mai avem control vizual asupra conductelor. Nu mai descoperim ușor avariile. Costurile de înființare sunt mai mari, avem nevoie de utilaje suplimentare. Trebuie să investim într-un sistem de filtrare a apei, ca să nu se înfunde țevile. Există un risc major de intruziune a rădăcinilor în orificiile pe unde curge apa. Nu-l mai atacă păsările, dar îl pot distruge șoarecii”, a precizat Hada.

irigatii, fermieri, pivoti pentru irigatii
foto Costin Hada/@G4Food

Există însă soluții pentru aceste neajunsuri. 

”Picurătorii destinați îngropării au o barieră împotriva intruziunii rădăcinilor, grosimea pereților este mai mare. Pentru monitorizarea, sistemul este dotat cu apometre și cu senzori de umiditate. Mai există valve de golire, capete de linii al suprafață”, a explicat Hada.

Un astfel de sistem este adecvat pentru fermele viticole și pomicole. 

Campania de irigații 2024 

Sistemele de irigare în România au atins deja o diversitate fără precedent, datorită diversității activității agricole și a dimensiunii economice a fermelor. 

Companiile de profil oferă sisteme cu componente mari: motopompe și pompe electrice de putere mare și pivoți care se întind până la 800 de m, vizibili pe suprafața agricolă, dar și componente mici: fittinguri și benzi de picurare sau conducte care sunt îngropate. Toată această ofertă în creștere este determinată de nevoia presantă de apă pentru culturile agricole și de tipologia diversă a fermelor agricole. Fiecare fermier poate alege o soluție de irigare în funcție de banii de care dispune, de suprafața irigată, de tipul de cultură și de configurația terenului lucrat. 

irigatii, fermieri, pivoti pentru irigatii
foto RG Agro

Schimbările climatice, care includ și încălzirea globală, cu fenomene ca secetă severă și arșiță persistentă, provoacă industria echipamentelor pentru irigații să diversifice oferta și să inoveze, astfel încât fermierii să poată alege sistemul adecvat atât pentru ferma lor, cât și pentru bugetul lor. 

În Campania de irigații 2024, a fost pregătită pentru irigat o suprafață totală de 1.606.847,97 ha și a fost contractată o suprafață totală de 1.047.301,55 ha. de precizat că suprafața arabilă a României este de peste 8.000.000 de ha. 

La canalele umplute cu apă au fost conectate 1003 de motopompe, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare ( ANIF ).

De menționat că apa este distribuită gratuit de ANIF pe canalele principale și statul acoperă 50% din cheltuielile cu electricitatea pentru irigarea culturilor agricole.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *