Calamarii au ajuns noul „măr al discordiei” în discuțiile de resetare a relațiilor dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană. Premierul britanic Keir Starmer încearcă să obțină concesii în privința tarifelor comerciale ridicate impuse produselor alimentare provenite din Insulele Falkland, inclusiv în cazul calamarilor, la intrarea pe piața europeană, notează Politico.
În spatele ușilor închise, autoritățile din acest teritoriu britanic fac lobby intens pentru a include aceste tarife în viitoarele discuții cu Bruxelles-ul. Starmer a promis că va face „tot posibilul” pentru a reduce tarifele comerciale, menționând că relația sa cu Insulele Falkland este „personală”, având în vedere că unchiul său a supraviețuit unui atac din timpul războiului din 1982 împotriva Argentinei.
Totuși, liderii din administrația Falkland se tem că cerințele lor ar putea fi folosite de Bruxelles drept monedă de schimb pentru alte concesii, mai greu de acceptat pentru electoratul britanic. Insulele Falkland (populație: 3.662) sunt la aproape 13.000 de kilometri de Marea Britanie și au pierdut din relevanță pentru mulți britanici.
Efectele Brexitului asupra Insulelor Falkland
Îngrijorările locuitorilor din Falkland s-au concretizat odată cu acordul Brexit semnat de fostul premier Boris Johnson în 2020, care nu a inclus teritorii britanice de peste mări precum Insulele Falkland. În calitate de teritoriu autonom, insulele beneficiau de acces preferențial pe piața UE cât timp Marea Britanie era membră, fără tarife vamale.
Astăzi, produsele din Falkland sunt taxate cu până la 6% pentru calamar și 18% pentru pește, precum tonul și somonul, iar mielul, unul dintre principalele exporturi ale arhipelagului, este tarifat cu 42%. Aceste bariere comerciale sunt semnificative, având în vedere că 94% din produsele pescărești ale Falkland sunt destinate pieței unice europene, iar pescuitul contribuie cu aproximativ jumătate din PIB-ul teritoriului. În 2023, aceste tarife au cauzat pierderi de 15 milioane de lire sterline.
„Dependență” de sectorul pescuitului
Teslyn Barkman, membru al Adunării Legislative din Falkland și reprezentant al industriei pescuitului, a declarat că aceste tarife reprezintă o lovitură pentru economia insulelor, care deja se confruntă cu provocări geopolitice și de mediu, cum ar fi relația tensionată cu Argentina. „Suntem o comunitate foarte dependentă de acest sector, astfel că orice pierdere, oricât de mică, este semnificativă pentru micul nostru sat – care de fapt conduce o țară”, a spus ea.
Lobby-ul Insulelor Falkland
„Dacă te afli în Spania și savurezi o porție de calamari, există o șansă de unu la doi ca aceștia să fie din Insulele Falkland”, a subliniat Barkman, adăugând că eliminarea tarifelor ar aduce beneficii pentru ambele părți. Mesajul acesta este transmis de insulari oficialilor britanici încă din 2016, în speranța că vor obține concesii.
În timp ce negocierile cu UE ar urma să înceapă anul viitor, există optimism că insulele ar putea beneficia de sprijinul ministrului britanic Stephen Doughty și al lui Nick Thomas-Symonds, responsabil de coordonarea discuțiilor cu Bruxelles. Totuși, cel mai probabil UE va impune propriile condiții pentru orice concesie.
Lib Dems și alți membri ai opoziției au atras atenția asupra importanței includerii Falkland în discuțiile comerciale, pentru a reduce tarifele și a permite pescarilor să navigheze sub steagul britanic. În timpul sesiunilor parlamentare, Ed Davey, liderul Lib Dems, a cerut ca interesele pescarilor din Falkland să fie prioritizate în negocieri.