Vara s-a dus demult și iarna bate la ușă, ba chiar pe ici, pe colo, a și intrat în casă, și când vine anotimpul rece și stăm mai mult în casă, corpul începe să nu mai asimileze suficientă vitamina D. Ce e de făcut în această situație? Se estimează că 8 din 10 persoane au niveluri insuficiente, ceea ce crește riscul de a dezvolta tulburări și boli, scrie revista italiană La cucina italiana, care a chestionat pe subiect un specialist, Elisabetta Macorsini, nutriționist și diet coach.
„Vitamina D, așa cum evidențiază diverse studii, este fundamentală pentru sănătatea și bunăstarea organismului din mai multe motive și la orice vârstă. În primul rând, joacă un rol crucial pentru sănătatea articulațiilor și a scheletului, deoarece ajută la absorbția calciului și fosforului, esențiale pentru formarea și menținerea oaselor, reducând riscul de osteoporoză. Dar și pentru sănătatea mușchilor, reducând probabilitatea de a suferi de sarcopenie odată cu vârsta,” spune experta.
În plus, mai explică ea,vitamina D este importantă și pentru întărirea sistemului imunitar, ajutând la prevenirea infecțiilor, răcelilor, virozelor specifice anotimpului rece. Iar unele studii sugerează că vitamina D poate influența și starea mentală și chiar reduce riscul de depresie. În plus, vitamina D este implicată și în producția de serotonină, îmbunătățind echilibrul psihofizic și emoțional. De asemenea, diverse studii arată că un deficit de vitamina D crește riscul de boli cronice, inclusiv cardiace, menționează nutriționista.
Cantitatea recomandată de vitamina D variază în funcție de factori precum vârsta, sexul și starea de sănătate, iar în linii mari, recomandările sunt de de 600 UI la adulți și 800 UI la persoanele peste 70 de ani.
Alimente bogate în vitamina D și cum ajutăm asimilarea ei
Există o serie de alimente care, alături, eventual, de integratoare, pot contribui la menținerea nivelului de vitamina D în limite normale.
În primul rând, spune nutriționista, este vorba de alimentele bogate în grăsimi sănătoare: somon, macrou, sardine, ton. De asemenea, ouăle, în special gălbenușul, conține și el o mică doză de vitamina D. Un alt aliment important în acest scop, ciupercile, care conțin mai ales vitamina D2.
Există pe piață și unele alimente fortificate cu vitamina D, cum ar fi laptele, iaurtul, unele brânzeturi sau cerealele, mai spune specialista.
Pe de altă parte, este important nu doar aportul ei, ci și felul în care o asimilăm. Și anume, combinând alimente bogate în grăsimi sănătoase cu alimente bogate în calciu. Adică și ulei de măsline, avocado, nuci, combinate cu lactate sau legume și zarzavaturi verzi, care sunt bogate în calciu, și leguminoase.
unele tipuri de brânză care conțin cantități mici, chiar dacă nu sunt surse principale,” spune experta. O altă strategie pentru a crește aportul de vitamina D din dietă este îmbunătățirea absorbției acesteia, consumând în același meniu alimente care conțin vitamina D cu alimente bogate în grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, nucile, avocado, și combinându-le cu alimente bogate în calciu, cum ar fi lactatele, legumele cu frunze verzi sau leguminoasele”.