În estul Africii s-a adunat o cantitate de ceai suficientă pentru a prepara 7,5 miliarde de ceşti / Stocurile uriașe, formate după ce Kenya a impus un preţ minim de vânzare

Ceaiuri de plante nerecomandate diabeticilor Foto: Pexels

În urmă cu trei ani Kenya, unul dintre cei mai mari producători mondiali de ceai, a impus un preţ minim de vânzare la acest produs, în ideea de a-i proteja pe fermieri de pierderile provocate de o piaţă supra-aprovizionată. Acum ţara din estul Africii este forţată să suspende măsura şi să vândă un stoc uriaş de ceai la preţuri mult mai mici, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Ceaiul a început să se acumuleze în depozitele din Kenya după ce, în 2021, autorităţile au impus un preţ minim de 2,43 de dolari per kilogram, iar cumpărătorii au început să refuze ceaiurile de calitate inferioară, al căror preţ a fost umflat artificial de acest mecanism. Preţul minim se aplica la toate soiurile de ceai cultivate de micii fermieri care au contract cu Kenya Tea Development Agency, responsabilă pentru aproximativ 60% din producţia de ceai a Kenyei.

Recent preţul minim a fost eliminat iar un excedent de ceai, care la un anumit moment a ajuns până la un vârf de 100 de milioane de kilograme, a început să se reducă. Totuşi, în luna octombrie mai era un surplus de 15 milioane de kilograme de ceai, suficient pentru a prepara 7,5 miliarde de ceşti ce ceai. Eliminarea acestui surplus ar putea dura până la mijlocul anului următor. În plus, având în vedere că este vorba de un ceai vechi de câţiva ani, cel mai probabil gustul va avea de suferit, ceea ce înseamnă o nouă veste proastă pentru industria ceaiului din estul Africii, în condiţiile în care preţurile sunt aşteptate să rămână la un nivel scăzut în viitorul apropiat.

“Creşterea producţiei de ceai a Kenyei a dus la diminuarea preţurilor la porţile fermelor din întreaga lume, cu 10% până la 30%”, spune Jem McDowall, vicepreşedinte la Universal Commodities (Tea) Trading Inc. Potrivit acestuia, încercarea de a-i proteja pe fermierii kenyeni cu un preţ stabilit de stat a provocat un dezechilibru global între ofertă şi cerere. Producţia de cei a Africii de Est a crescut cu 3,5% pe an în ultimii 15 ani, în timp ce cererea a crescut cu mai puţin de 1%, a spus McDowall.

“Un preţ minim a fost o intervenţie politică prin care au încercat să îi ajute pe fermieri. Nu a fost făcut suficient pentru a spune că producem prea mult ceai, trebuie să ne reducem producţia”, a spus McDowall.

Producătorii din estul Africii îşi aduc ceaiul la licitaţiile care au loc în fiecare săptămână la Mombasa, de unde se îndreaptă spre băutorii din întreaga lume. Licitaţia are capacitatea de a vinde între nouă şi 15 milioane de kilograme de ceai pe săptămână, potrivit lui Martin Ochieng, director general la firma de agri-business Sasini Ltd. Însă, în prezent, piaţa primeşte aproximativ 21 de milioane de kilograme de ceai şi 50%-60% rămâne nevândut, ceea ce agravează problema, a spus Ochieng.

Producţia excedentară şi încetinirea cererii mondiale a afectat şi alţi producători din regiune. Uganda a văzut cum preţurile au scăzut cu peste 50% în ultimii doi ani, până la o medie de 0,75 dolari per kilogram în luna septembrie. Cel puţin 10 din cele 37 de fabrici s-au închis în ultimii trei ani din cauza preţurilor scăzute, potrivit Uganda Tea Association.

Kenya, cel mai mare exportator mondial de ceai negru, este cel mai mare furnizor pentru licitaţiile de la Mombasa, urmată de Uganda, Rwanda şi Tanzania. Celelalte membre ale East African Tea Trade Association sunt Burundi, Malawi, Etiopia, Republica Democrata Congo, Mozambic şi Madagascar.

În acest an, cel mai ridicat procent de ceai nevândut a fost de 60% la o licitaţie care a avut loc la finele lunii iulie. În primele nouă luni, preţurile au variat între 1,97 şi 2,24 dolar per kilogram. Comparativ, în 2022, ceaiul a fost vândut la un preţ mediu de 2,49 dolari per kilogram, după care preţurile au scăzut până la 2,24 dolari anul trecut.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *