Un calendar de Advent (în germană Adventkalender) este un simbol al sezonului de Advent, sărbătorit în decembrie, în apropierea Crăciunului. Este un calendar de „numărătoare inversă” de la 1 decembrie până pe 24 decembrie (Ajunul Crăciunului). De obicei, este dedicat copiilor, dar în ultimii ani a fost adaptat și pentru adulți.
Istoricul Calendarului de Advent
Originile sale datează din secolul al XIX-lea în Germania protestantă: copiii aprindeau o lumânare pentru fiecare zi din perioada Adventului, adică de la prima duminică de Advent (de dată variabilă, care oscila între 27 noiembrie și 3 decembrie) până în Ajunul Crăciunului. În prezent, calendarele de Advent au devenit cadouri și s-au extins la nenumărate variante comerciale. Spre deosebire de cele originale, încep de obicei de la 1 decembrie până la Ajunul Crăciunului. Primul calendar de acest tip a fost realizat cu tablete de ciocolată în 1920..
Cum arată astăzi Calendarele de Advent
Astăzi, copiii primesc un Calendar ce conține 24 de ferestre în care se află diverse surprize: ciocolată, bomboane, prăjiturele în miniatură, un mic joc. Zilnic ei deschid o fereastră sau un sertar (în funcție de format).
Pentru a putea fi oferite și adulților au fost inventate și variante care conțin sticle mici de vin sau bere, bucăți de brânză, plicuri de ceai, capsule de cafea, iar opțiunile se diversifică de la an la an. Pentru tradiția românească a cadourilor de Moș Nicolae, este o variantă bună, chiar dacă ușor defazată temporal.
Iată câteva dintre Calendarele dulci care și-au găsit deja loc pe rafturile magazinelor.
În afară de variante cu ciocolată, am găsit și din cele cu ceaiuri sau acadele.
Și nu uitați că există și opțiunea achiziționării a 24 de punguțe speciale sau cutii numerotate cu cifre de la 1 la 24 pe care le puteți umple cu produse dulci preparate în casă sau cu mici delicatese pentru a oferi un cadou unic și original.