Experiment social impresionant: ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea insectele de pe Pământ/Un profesor specializat în fluturi și insecte trage un semnal de alarmă: trei sferturi din alimentele noastre ar dispărea

Ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea insectele de pe Pămînt Foto. Captură video YouTube

Despre rolul insectelor se vorbește mult prea puțin, total insuficient, raportat importanța pe care o au aceste mici vietăți în viața noastră și în producerea hranei noastre. Pentru a releva cât de importantă este viața insectelor, în Germania, marile lanțuri comerciale au participat la o campanie de conștientizare în acest sens. Despre asta a vorbit profesorul Laszlo Rakosy, un român devenit celebru în Europa, datorită studiilor sale despre fluturi și insecte. El a publicat în cărți descoperirile sale, le-a prezentat la conferințe, le-a făcut publice, iar în urma lor, în Germania a avut loc un experiment social de-a dreptul impresionant.

„În ultimii 50-60-70 de ani, numărul speciilor de animale și plante și mai ales de insecte – pentru că ele sunt cele mai numeroase pe suprafața pământului – a scăzut drastic. Și astfel, un studiu publicat în 2013 în Germania, din 30 de arii protejate, a arăta pentru prima dată foarte documentat și statistic elaborat că biomasa insectelor din aceste arii naturale, a scăzut în acești ani cu 75%. Și mulți au spus: și ce dacă dispar? Unele sunt muște care ne deranjează, țânțarii care ne înțeapă, căpușele care și mai mult ne deranjează, bine că se duc”, relatează el, cum a început acest experiment.

Experiment impresionant

„Aceste cărți au schimbat mentalitatea umană în țările unde s-a pus preț pe aceste publicații. Și tot acolo, marile lanțuri comerciale alimentare au făcut ceva foarte interesant. Duminică seara, au scos de pe rafturi toate produsele legate de polenizatori, de insectele polenizatoare. Și au deschis luni, iar oamenii au venit să-și cumpere produse, alimente. Dar trei sferturi din rafturi erau goale. «Să vină șeful, șeful de raion, șeful de magazin. Dar ce-i aici?»”, mai relatează el despre reacțiile oamenilor, nedumeriți de lipsa produselor de pe raft.

Profesorul de fluturi Laszlo Rakosy
Profesorul Laszlo Rakosy/Sursa foto: Ștefan Schulz

„Șeful a venit și atunci li s-a explicat. Și au început să vină posterele pregătite cu explicația: «Asta se întâmplă când dispar insectele». Dispar, nu mai avem aproape trei sferturi din alimente. Pentru că aceste alimente sunt dependente de prezența polenizatorilor, care se duc”, a mai explicat profesorul de fluturi Laszlo Rakosy, vorbind despre fluturi și insecte și relevând importanța loc în ecosistem.

Risipa alimentară, o problemă

El mai vorbește, de asemenea, despre un echilibru în producerea hranei și consum, precum și despre risipa alimentară care este o adevărată problemă.

În China, mai arată el, există zone în care nu există nicio albină, sălbatică sau domestică., nicio insectă. „Soluția este o agricultură ecologică inteligentă. Și acelora care spun că trebuie extinsă suprafața agricolă, eu le spun: uitați-vă cât se aruncă, cât se risipește, câte alimente aruncăm zilnic. Și România din păcate este printre primele țări în care se aruncă atât de mult. Aproape că nu-ți vine să crezi: o țară care nu este printre cele foarte bogate și totuși aruncăm atât de mult”, mai menționează el.

Profesorul Rakosy este unul dintre cei mai cunoscuți cercetători în domeniu din Europa și studiile lui privind fluturii a ajutat multe comunități să trăiască mai bine. El a descoperit specii rare sau protejate de fluturi în regiuni din Austria sau Transilvania, lucru care a dus la creșterea numărului de turiști care s-a tradus într-o creștere economică în zonele respective și un nivel de trai mai ridicat pentru localnici.

Puteți vedea întreaga poveste pe G4Media

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *