Ciorba de pui a la grec este una dintre cele mai gustoase. Deși în Ardeal se face cu smântână, rețeta originală se dregea doar cu gălbenuș de ou și lămâie.
Pentru 4 litri de ciorbă avem nevoie de:
- 1 kg carne de pui
- 2-3 morcovi tăiați cubulețe
- 1 rădăcina de păstârnac tăiată cubulețe
- 1 rădăcina de pătrunjel tăiată cubulețe
- 1 țelină mică sau o felie dintr-una mai mare tăiată cubulețe
- 1 ceapă uscată medie sau 3 fire de ceapă verde tocate
- 2 linguri de ulei
- sare, piper după gust
- 100 g orez
- gălbenușuri proaspete
- suc de lămâie – după gust
- pătrunjel, mărar, leuștean sau alte plante aromatice după gust
- 2 linguri de smântână
Cum procedăm
Carnea de pui porționată, cu zarzavatul tăiat cubulețe se pun la fiert. Dacă vom căli puțin zarzavatul înainte, gustul va fi mai savuros. Practic, îl punem cu o lingură de ulei la călit într-o cratiță încăpătoare și le lăsăm până în 5 minute sub capac, amestecând din când în când să nu se prindă de fund.
Apoi punem la fiert cu carnea porționată, după cum recomandă Savori urbane, într-o oală de 5 litri cu apă. Adăugăm 2 lingurițe de sare, sau după gust și o lăsăm la fiert, luând spuma inestetică după ce începe să se formeze. După ce s-a limpezit supa, adăugăm zarzavatul care deja a fost călit puțin, o ceapă tocată mărunt (sau întreagă dacă nu vă place să o găsiți prin ciorbă) și mai lăsăm la fiert cam jumătate de oră.
După ce s-au fiert, scoate carnea din supă și o lăsăm câteva minute pe un tocător, să se răcească, apoi eliminăm oasele și facem porții mai mici din ea, pentru a le pune din nou în supă. Dacă nu vă place, eliminați și pielea de pe carne.
Spălăm între timp și orezul și îl adăugăm în oală, care trebuie readusă la fierbere pentru încă vreo 15 minute, pentru a da timp și orezului să se gătească.
La final, adăugăm verdețurile tocate mărunt și punem capacul.
În mod tradițional, ciorba de pui a la grec era servită folosind un amestec numit avgolemono, o combinație de gălbenuș de ou și suc de lămâie, adăugată la final pentru a-i da o consistență cremoasă fără a folosi smântână. Această metodă asigură și o aciditate echilibrată, fără a adăuga oțet sau alte ingrediente acide.
În Ardeal, această supă se gătește cu smântână. Punem două linguri de smântână cu un gălbenuș de ou crud și zeama de la o jumătate de lămâie. Se amestecă bine, se adaugă un pic de supă din oală pentru a aduce la aceeași temperatură conținutul, apoi se toarnă totul în oală și se mai dă într-un clocot.