Deși fac parte din categoria tehnic numită a drupaceelor – fructe cu pulpă cărnosă și sâmbure lemnos, sâmburii de caise nu se pot consuma precum cei de migdale sau fistic.
Aparent, sunt buni la gust și tentanți, ușor amărui dar asemănători cu migdalele ca gust și aromă. Dar o mare limită, pentru care trebuie consumați în cantități extrem de limitate: conțin amigdalină, un compus toxic pentru organism, Odată ingerată, se transformă în acid cianhidric, precursor al cianurei.
Motiv pentru care, în urmă cu câțiva ani, EFSA, Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară, a e emis următoare recomandare: adulții nu trebui să depășească limita da 3 sâmburi de caise pe zi la consum, iar copiii, deloc.
Depășind această limită, se riscă intoxicația cu cianură, care poate cauza greață, febră, dureri de cap, insomnii, stare generală alterată, dureri, scăderi bruște de tensiune, în cantități mai mari consumul fiind fatal.
Avertizarea nu este însă valabilă și pentru fructe, caisele pot fi consumate în totală siguranță.