Cum eviți să se prindă mâncarea de tigaie sau de oală

tigai antiaderente metode sa nu se lipeasca mancarea de ce se lipeste mancarea vase de inox vase de aluminiu vase de teflon foto: freepik.com

Chiar și în cazul tigăilor antiaderente, un minim riscul să se prindă mâncare de ele rămâne. La fel și în cazul altor tipuri de vase de gătit, în măsură mai mare sau mai mică riscul există. Chiar și atunci când nu avem posturi multe de recuperat în timp ce amestecăm în tigaie, ultimele pagini dintr-o carte sau ultimele minute dintr-un film. Dar înainte de a vedea cum putem evita riscul, ar fi de înțeles de ce se prinde mâncarea de tigaie.

De ce se prinde mâncarea de tigaie

Cauza principală sunt reacțiile fizice și chimice de la nivelul alimentelor sau al vasului sau interacțiunea dintre ele, în prezența căldurii. Iată câțiva factori de care să ținem cont, scrie publicația gastronomică agrodolce.it:

-compoziția alimentelor: proteinele și carbohidrații din carne, ouă, pește, legume, sub acțiunea căldurii se caramelizează. Aceasta presupune că se crează legături temporare între anumite molecule și vas

-uleiul și grăsimea: când nu sunt distribuite corespunzător sau când temperatura este prea ridicată, uleiurile folosite la gătit sau grăsimea prezentă în alimente se degradează. În acest fel, alimentele se prind mai ușor de suprafața vasului, fie că e fund sau pereți

-tipul de material din care este făcut vasul: în tigăile și oalelele îmbrăcate în teflon tind să se prindă mai puțin, iar în cele de aluminiu sau inox, mai mult. Dar și mai mult în cele de modă veche, emailate. Însă vasele de teflon cu suprafața deteriorată își pierd mare parte din puterea lor antiaderentă și în general pentru a evita riscurile legate de teflonul care nu mai este intact se recomandă înlocuirea lor.

Toate metodele utile pentru ca mâncarea să nu se lipească

-încălzirea tigăilor înainte de a adăuga alimentele

-folosirea uleiului sau a untului în cantități suficiente și mai ales distribuirea lor corespunzătoare

-menținerea temperaturii sub control, fără a ajunge la temperaturi extreme

-mișcarea alimentelor în tigaie sau amestecatul în mâncare, cu scopul de a reduce timpul de contact cu suprafața caldă a vasului

Putem face vasele de aluminiu sau inox mai eficiente?

Nu există o metodă în sine pentru a le face mai puțin aderente. Dar putem apela la un set de mici ajustări utile și care limitează mult riscul ca mâncarea să se prindă de vas, urmând principiile de mai sus:

-înțelegerea puterii calorice a aparatului unde gătim, aragaz sau plită electrică, mai ales cea cu inducție, sau chiar plită pe lemne

-optimizarea temperaturii în funcție de puterea calorică a ochiului de aragaz sau a plutei, adaptând temperatura la tipul de vas folosit

-folosirea unei cantități corecte de ulei, unt sau altă grăsime, la gătit, având grijă ca întâi să încălzim puțin vasul și apoi să adăugăm partea de grăsimi necesară

-folosirea unor mici cantități de apă din când în când, pentru a limita cantitatea de grăsimi necesară

-adăugarea alimentelor când uleiul sau untul sunt calde, evitând însă să ne apropiem de punctul în care scot fum, periculos pentru sănătate

-evitarea gătirii la temperaturi foarte ridicate

De asemenea, și tigăile antiaderente cu teflon trebuie evitat a fi încălzite prea tare cu uleiu în ele, pentru că acesta tinde să migreze spre exterior, lăsând centrul uscat.

O altă soluție utilă în general pentru ca mâncare să riște cât mai puțin să se lipească de vase este să le alegem cu fundul dublu, gros, care înmagazinează căldură și o distribuie mai treptat.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *